Forta fie cu ”hamsterii”

Săptămâna politică a început în ”Forță”. Dacă în fața perdelei de fum am fost acoperiți cu DanDiaconești, în culise, lucrurile se dezamorțesc: MRU s-a șters la frunte în Arad, Mișcării Arădene i-au fost plagiate proiectele, iar electoratul român pare a fi prins într-o roată de hamsteri.

MRU a fost primit (din nou) cu huiduieli, deși numărul protestatarilor nu a crescut față de data trecută. În schimb, se pare că aplaudacii au fost mai puțini, deși PDL a mobilizat forțe umane din Caraș-Severin, Timiș, Bihor și Deva. Însă aceasta nu a fost deloc surpriza evenimentului, ci propunerea făcută de mai-marii PDL fostului premier, de a candida la parlamentare într-un colegiu din Arad. Nu știu câtă surprindere a fost cu adevărat, cu cât acest lucru se zvonea de aproape 2 luni. Dar în continuare, filiala PDL de Arad defilează cu nelămurirea, dl. Seculici declarând primarului Falcă, că nu are mandat pentru a face propuneri de genul, direct la București.

De ce ar candida în primul rând în Arad? Unul din PDLiștii de frunte prezenți la evenimentul de duminică spune pentru presa locală că proiectul ARD este în fapt, o continuare a proiectului Mișcării Creștin-Liberale. Iar dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că atât ”partenerii” PDL-ului, adică PNȚCD și Forța Civică nu vor avea candidați. Pentru că la nivel local, cu toate că pe foaie Partidul Ecologist Român era aliatul PDL, candidați au fost numai din partea partidului prezidențial (vezi foto dreapta). În decembrie, dacă MCL este într-adevăr strămoșul ARD, vom vedea pedeliști vechi în straie noi. Deși tind să cred că vor exista totuși candidați din afară: 1 (MRU) sau 2 (țărăniști în Timiș); la nivel național, reprezentând un procent de 0,6 din totalul parlamentarilor.

Iată cum, s-ar putea, la fel ca în cazul din iunie 2012 (și decembrie 2009, și 2004, și 1992), românii să fie absorbiți de mirajul unei noi construcții politice, care să le ofere un argument credibil celor cărora le este jenă să spună ”Da, votez PDL”. Și să aleagă aceeași Mărie cu altă pălărie. Cum ar spune entertrainerul Gorgan, tot timpul ne apucăm de noi începuturi, fără să ne documentăm dacă suntem originali sau penibili. Și e valabil nu doar în politică. Numai că doar aici se vor folosi toate metodele posibile, inclusiv pomenile electorale combinate cu plagiatul unor proiecte din rândurile societății civile. Din păcate, tot mai mulți cetățeni cu drept de vot rămân prinși în această roată de hamsteri.

Românii au amintiri, dar nu au memorie; prima rezidă în trecut, cea din urmă e prezentă tot timpul.

4 Replies to “Forta fie cu ”hamsterii””

  1. Te-am parafrazat, poate ai fost mai dur în exprimare, dar esențialul este acolo. 🙂 Ultimul citat (nu știu al cui este exact) rezumă cam tot ce se poate discuta pe acest subiect.

Leave a Reply