Consistenta de Forta

De multe ori, a rămâne fidel principiilor tale îți poate aduce deservicii sau, în cele mai bune cazuri, poate să ridice sprâncenele celorlalți pe parcursul formării tale ca om. În iunie, luam parte –alături de niște oameni deosebiți– la un proiect construit de jos-în-sus în paleta politică electorală din Arad. Profesori, artiști plastici, economiști, sportivi de performanță, sindicaliști, studenți și mulți alții ne-am alăturat atunci lui Claudiu Cristea, (singurul dintre noi cu experiență politică) și platformei pe care o oferise Forța Civică pe buletinele de vot. Acum, această formațiune politică, activă doar în timpul alegerilor, a fost preluată cum scriam ieri, de MRU și construcției din jurul PDL.

Proba lingvistica

Într-un interviu dat publicației on-line Gândul, același MRU vorbește despre ”consistența” sa principială, replicând la afirmațiile privind traseismul său politic. Niels Schnecker, analist politic și financiar, observă astăzi ce a vrut să spună noul candidat al ARD (mobilul electoral al PDL de care vă spuneam ieri), făcând confunzie între englezescul ”consistent with” și românescul ”consecvent”. Consistență poate avea laptele… Consecvent era cuvântul pe care îl căuta și nu îl găsea Răzvan (*veți vedea mai jos de unde am preluat acest apelativ).

Proba practica

Având aceste lucruri în vedere, și faptul că în timp ce a fost prim-ministru, se pare că promițătorul MRU și-a trecut pe bugetul Guvernului, propria listă de cumpărături (de la șervețele umede la parfumuri și loțiuni), nu-mi rămâne decât să reneg orice legătură cu Forța pe care, în idealismul meu, am crezut că o vom oferi drept exemplu de implicare jos-în-sus… În zadar. Am mai înțeles că a fost schimbată și sigla peste noapte, iar numeroși PDL-iști, PNL-iști, PSD-iști și alți iști s-au grăbit să intre în Forța ”Civică” a lui MRU. Așa funcționează politica în actualul context.

Proba filmata

Împărtășesc lumii internaute un clip din 15 iulie 2012, zi în care MRU și-a lansat, alături de toți politicienii PDL de Arad, candidatura sa la viitoarele alegeri parlamentare. În acea duminică, în fața Palatului Cultural, se adunaseră o mână de oameni, alții mai nervoși, alții mai liniștiți, în manifestație pentru o schimbare adevărată, nu doar un fictivă.

La începutul filmării veți putea vedea un alt exemplu de forță, nu una civică, nici măcar sub-acoperire, ci una abuzivă; anume pe actualul primar de Arad oferind indicații Poliției Locale cum că este necesară identificarea celor de pe scările Filarmonicii care nu erau de acord cu evenimentul desfășurat. Din păcate, Jandarmeria se pare că răspunde la indicațiile primarului și începe legitimările, chiar dacă până atunci nu schițaseră niciun gest, nici măcar împotriva celor care urcau scările și care, înainte să intre în sala pregătită pentru MRU, înjurau pe cei ce protestau.

*cel care strigă ”Răzvane!” (MRU) și ”Călin!” (Bibarț, fostul prefect) la un moment dat este primarul de Arad.

**cine aplaudă frenetic strigând ”MRU!” și ”vă vrem în sală” este candidata PDL pentru viceprimar (o altă metodă de campanie electorală imaginară, ca și alăturarea creștin lângă liberal , o aberație din punct de vedere ideologic).

***e bine totuși că nu ne aflăm în situația celor din New York (?)

7 Replies to “Consistenta de Forta”

  1. Plm, la vârsta sta mai crezi în feţi frumoşi? Clar că ce naşte din Băse haleşte fonduri structurale. Gâdea are un interes aparte în a-i scormoni fecalele lu’ MRU, că l-a făcut de căcat în direct, în reluare şi-n redifuzare. Cu alte cuvinte, sunt curios câţi bani o fi cheltuit guvernu’ lu tonta, că are tot cam atâta vechime cât a avut al lu’ MRU (exceptând, desigur cei 20 de milioane cheltuiţi pe sondaju’ de opinie). Şi la final, îi explicam io odată lu’ Adi Rotar cum toate aceste aşa-zise formaţiuni apulitice vor sfârşi într-o latrină politică autentic românească. Se pare că am avut dreptate. 😛

  2. cand vad aceasta manifestatie, organizata si desfasurata de un contingent demn de a se numi “reprezentantii opozitiei” nu pot sa nu ma gandesc la cele ale prm`uli, prezente la fiecare comemorare a vreunui eveniment in parcul reconcilierii (marcant pentru tabara “adversa”). imi pare rau ca aluneci, incet dar sigur, in tabara “huo, hotii”, si scapi din vedere chestiile evidente : “indicatia” lu falca este adresata catre politianul local (organ al organismului pe care il pastoreste primaria) … da chiar asa, dupa dumitale rolul jandarmilor, in faze incipiente ale manifestatiilor (mai ales a celor de genu asta), care este, daca nu identificarea potentialilor factori de risc ?

  3. @FlorinRușanu, nu știu despre ce feți-frumoși vorbești tu; eu ziceam de un proiect politic de jos-în-sus, nu de persoane (MRU sau oricine ar mai fi născut din Băsescu, ca să folosesc expresia ta) finanțat din donații, nu din contribuțiile firmelor cu supape la Stat; populat cu voluntari, nu membri de partid; conduși de o viziune (ideologie), nu de interese personale pe termen scurt. Înainte să citesc comentariile, am ascultat ”declarațiile” lui Cezar Preda (îl știi? acel parlamentar PDL-ofițer acoperit 😉 ) și vă potriviți mesajul: daa’ Ponta ce a cheltuit? Aș vrea să aud o explicație responsabilă, nu ”ba pe-a mă-tii”. Iar documentele au fost publicate de Jurnalul Național, nu de Gâdea, asta ca să nu dezinformăm :).

  4. @FlorinRușanu, apropo de formațiuni apolitice și latrine politice, nici Tea Party-ul din S.U.A. nu a rezistat deturnării formațiunii în fața unor interse financiar-politice mari. Darămite Forța Civică?

  5. @ish, eu nu pot compara manifestațiile naționaliste cu cele anti..delapidări! Chestiile evidente? Manifestatia se desfașura de 30 de minute până să ajungă organul local;cel jandarmist era deja acolo. Cei care urcau înăuntru adresau injurii și întărâtau manifestanții care strigau (atenție!) Jos Băsescu! Vrem schimbare reală!, Nu mai vrem minciuni, PDL încurajează hoția adică nimic împotriva celor care intrau în Filarmonică. Iar din câte știu, Jandarmeria ar trebui să se ocupe de TOȚI recalcitranții, nu numai cei anti-PDL. Iar tot din câte știu, Jandarmeria nu ascultă de ordinele Poliției Locale, iar aceasta la rândul ei are un director ales de CLM, nu un șef în persoana Primarului. Îmi pare rău că nu te deranjează acest comportament duplicitar. Dacă ar fi fost invers (și din câte îmi aduc aminte, a fost cazul în anii 2003-2004), poate altfel ți-ar fi fost reacțiile.

  6. N-ai înţeles, n-am vrut să sune un fel de ‘ba p-a mă-tii’, ci sunt doar curios, aşa, în general, cam cât cheltuie un guvern, indiferent care, într-un trimestru. Sigur că Latrina 3 n-are nici un interes să scormonească după asemenea informaţii, iar jurnaliştii partizani ai opoziţiei sunt probabil prea ocupaţi să spele cadavru’ preşedintelui reales la al 4lea congres. Şi făt-frumosu’ e proiectu’ ăla politic de care vorbeşti tu. Atâta timp cât nimeni nu va promova oamenii curaţi şi neşantajabili, un proiect de gen e o utopie.

Leave a Reply