Forta Civica in Miscare la PNL

UPDATE: Am supraestimat si supraevaluat; Mișcarea e mai mult tank decât think., iar cei care se implică politic în altă parte, sunt repede izolați..

Ieri, titlurile din presă despre medierea (blatul?) lui Victor Ponta cu Băsescu, privind ieșirea României din recesiune și -culmea!- în același timp necesitatea unei noi tranșe de la FMI, au avut concurență serioasă de la trecerea unui nucleu din Forța Civică Arad la PNL.

Conferința de presă a făcut publică înscrierea în Partidul Național Liberal a unui număr din candidații Forței Civice la alegerile locale din Arad. De fapt, cei care au apărut lângă Florin Galiș (președintele PNL Arad) sunt cei de pe pozițiile 4 și 5 din lista pentru Consiliul Local din vară, dar nu și singurii, cum încearcă actuala conducere impusă de MRU să informeze. Chiar și alți candidați de atunci, cum e Florin Stana de exemplu, precum și arădeni care nu au candidat dar au pus umărul la proiectul unei forțe civice, s-au înscris în PNL, dar nu s-au aliniat în poză.

Interpretez această mutare în primul rând ca o lovitură dată PDLARD-ului, fiind probabil (cum spunea un prieten) cea mai importantă și de altfel singura mișcare cu care se va remarca USL-ul în campania electorală. Personal, mi-am despărțit drumul de Forța civică arădeană în momentul în care MRU a preluat partidul. Dar nu m-am înscris nici în PNL. Ceea ce a ajuns în presa națională ca un ȘOC pentru MRU și candidatura lui la Arad, are însă mai multe implicații la nivel local.

PRO

  • cel mai important, mutarea nu îi permite lui MRU -după cum a spus și Vlad Botoș în conferință- să deturneze valorile promovate atunci la locale dar și voturile obținute (acesta fiind de fapt și scopul pentru care MRU acceptase planul lui Falcă de a prelua Forța Civică și nu Noua Republică sau a continua pe platforma ICCD);
  • proiectele izvorâte din Mișcarea Arădeană au în continuare un promotor politic implicat în deciziile publice locale;
  • într-adevăr, în timp ce PDL importă oameni de la Iași sau București, cei din USL se populează cu arădeni de calitate;

CONTRA

  • presa a interpretat demisia ”în bloc” cu înscrierea în PNL; cu toate că Dan Proca spune că majoritatea conducerii (deci nu toți membrii simpli) a demisionat și continuă la liberali, iar că eforturile sale se vor îndrepta către reîntregirea echipei din vară, chiar dacă unii nu se vor înscrie în Uniunea Social Liberală;
  • proiectele enumerate și asumate de Dani Proca sunt izvorâte din activitățile Mișcării Arădene la care au luat parte și aceștia, și lipesc cel puțin în ochii unora Mișcarea de USL;

CONCLUZIE

Până la urmă, Mișcarea Arădeană se dovedește a fi un adevărat think-tank, mai ales în ceea ce privește efectele pe care le produce în comunitate. De la proiecte sustenabile pentru administrația orașului, la inițiative civice, la modele de implicare sau soluții sociale și ecologice, la resurse umane politice.

Prin acest eveniment se arată și celor care credeau (nu dau nume – VdP, Rușanu, Gorgan) toată organizația ca fiind în fapt doar Claudiu Cristea, că Mișcarea are o dinamică foarte complexă. Claudiu Cristea nu s-a înscris în USL, nici Cosmin Galu. Fiecare decide pentru ei înșiși cum își exercită în comunitate drepturile și obligațiile cetățenești. În cadrul Mișcării Arădene nu ne-am categorisit sau stigmatizat unii pe alții după apartenența politică, deși eram din mai multe tabere politice. Nu cred că vom începe acum. Sper doar și eu că electoratul se maturizează și dă semnale clare că nu mai dorește a fi prostit pe față.

 

2 Replies to “Forta Civica in Miscare la PNL”

Leave a Reply