Administratia noastra

Într-un fel am înțeles cum curge râul politicii în România: declarații fără fond, a căror mize sunt cuprinse între „ăialalți sunt mai răi” și „noi trebuie să guvernăm”. Recenziile de genul celei făcute duminică, sau celei de ieri, au rolul de studiu de caz pentru pasionații de comunicare (politică). În rest, implicațiile asupra cetățenilor, deși există foarte concret (ex: TVA 19 -> 24%), nu prea sunt de clintit; indiferent de cine ar fi acolo. Nu acum, nu în condițiile actuale.

La începutul anului făceam o cerere Primăriei pentru eliberarea unor documente. Aveam nevoie de ele într-un proiect la Universitate. Deși am fost asigurat, atât prin e-mail cât și prin telefon, că administrația va da curs solicitării mele, iată că din 5 aprilie și până azi au trecut 6 luni de zile fără un rezultat concret. (Eroarea a fost și de partea mea, deoarece completasem cererea cu mai multe documente, fapt care a dus la rezolvarea pe jumătate a cererii mele, urmând ca restul de documente „să le transmitem ulterior”.)

În condițiile actuale nu există vreun impact real din partea cetățenilor. Nu există mobilizarea, dar există instrumentele.

Săptămână trecută a fost săptămâna internațională a participării publice. Nu ați văzut menționându-se așa ceva din partea administrației publice, pentru că nu o să vă încurajeze să participați la actul public. Însă există numeroase demersuri private sau grupuri de entuziaști, cum sunt cei de la Nu Vă Supărați, care doresc să încurajeze cât mai mult românii să înțeleagă că administrația lucrează pentru ei și nu în sens invers. S-au folosit de a 10-a aniversare mondială a dreptului de a şti (28 septembrie), pentru a lansa acest instrument online (website) unde te poți documenta cu privire la ce ce presupune acest drept și cum poți, în mod legal, să transformi administrația din ”a lor” în ”a noastră”.

Inspirat de această mișcare în online care are efecte în offline, am decis să continui demersul de la începutul anului, dar la o scară mai largă. Urmez primul sfat de pe NuVăSupărați: ”mai multe solicitări, de la mai multe persoane, către aceeaşi instituţie, pentru a sublinia faptul că există interes în comunitate pentru acea informaţie”.

Voi reveni cu noutăți.

One Reply to “Administratia noastra”

Leave a Reply