O cerere pierduta (?) (UPDATE)

Pe 5 martie am înaintat Primăriei o cerere în baza Legii 544/2001. Am cerut câteva informații publice privind ședințele și dezbaterile organizate în ultimele 6 luni. Orice cerere de acest tip este rezolvată în termenele prevăzute la Articolul 7 din legea mai sus menționată.

Art. 7.

(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile.

De la momentul depunerii cererii mele (înregistrată cu nr.13520 ), au trecut mai bine de 10 zile. Volumul este unul mare într-adevăr, ceea ce am cerut eu se poate întinde și pe 100 de pagini, dar dacă există o evidență profesionistă, efortul nu ar trebui să depășească o oră maximum. Volumul mare este sinonim cu 30 de zile, după cum stă scris în articolul 7. DOAR că până în această clipă nu am fost înștiințat asupra faptului că primesc răspunsul în aceste 30 de zile. Întrebarea cea mare este:

De când curg cele 10 zile în care, conform cu articolul din Legea citată mai sus, ar trebui să fiu înștiințat că voi primi un răspuns în maximum 30 de zile ?

Vizitez astăzi Primăria pentru a afla răspunsul …

UPDATE

Am fost la Camera 5. Ghișeul numărul 3. Doamna funcționar mi-a explicat că pe 5 aprilie trebuie să primesc informațiile cerute. Încep să explic la rândul meu că a trecut termenul de 10 zile prevăzut în Lege și că ar trebui să mă înștiințeze care este termenul când voi primi info…”Asta trebuie să știți dvs.; se știe că sunt 30 de zile!” Am rămas perplex, uitându-mă fix la doamna de la ghișeu. Îmi răspunde că va verifica și cu șefa dumneaei, deci să aștept puțin.

După un paravan de rigips apare într-un minut și șefa. Pe un ton plăpând îmi explică că va verifica la ”fetele de sus” situația minutelor pe care le-am cerut eu și până la ora 17:00 voi primi un e-mail.

Îi mulțumesc și aștept e-mailul !

UPDATE 2

E-mail nu am primit. Așa că astăzi am făcut o nouă vizită la Registratură. Ghișeul nr.1 de data aceasta.  Doamna mi-a spus politicos că nu are ce să facă. Apoi a mers după paravanul de rigips. Șefa normal. Și-a ridicat puțin tonul la doamna funcționar de la ghișeu, deși ce a spus nu prea am reușit să deșlușesc.

Șefa nu s-a mai ridicat de la birou, ca în cazul zilei de ieri. Mi-a răspuns doar doamna de la ghișeu pe un ton împăciuitor, aproape că îi părea rău că nu are un alt răspuns pentru mine: ”o să primiți informațiile”. O întreb totuși când se va întâmpla asta? ”Ieri, mâine, poimâine, nu știu.”

OK, zic. Mai mult nu am ce să obțin de la Registratură. Merg să periez din nou Legea să revăd termenele, poate am înțeles eu greșit chestiunea cu cele 10 zile. Nici nu apuc să deschid documentul Legii că primesc un telefon de la Primărie, de la o doamnă care mă roagă să-i dau timp până luni și îmi va trimite toate informațiile pe care le-am solicitat.

”Desigur doamnă. Vă mulțumesc !”

 

8 Replies to “O cerere pierduta (?) (UPDATE)”

  1. Eu stiu una si buna: primaria raspunde la ORICE cerere in maxim 30 de zile (uneori chiar si dupa). Placa asta o stiau si doamnele din Primarie

  2. @Horia Sima, placa ca placă, dar Legea zice niște chestiuni interesante. Am citat articolul (7) mai sus. Numai bine!

  3. ce facem cu economia de timp, resurse, si mai ales copaci ? mai taie din ele, da-le dracu` …

    INAINTEEEE .. VICTORIIEEEE … aaaaaAAAAaaaaAAA !!!

  4. Intotdeauna exista calea justitiei si a contenciosului administrativ si tragerea la raspundere a functionarilor care fac abuzuri in servici.

  5. mândrule, tu ai un blog mult prea fain şi un stil excelent pentru a rămâne atât de anonim. fă cumva şi fă-l mai public.

    cu respect,

    Iuli

Leave a Reply