UPDATE: Raportul MCV la raport

Pe când lumea (mass-media) era încă atentă la anunțarea noului Papă, dezbaterea din Parlamentul European privind Raportul MCV era în toi, poate mai intens decât orice conclav deși nu atât de amuzant precum insinuează cei de la Corriere della Sera. Unii dintre europarlamentarii români au insistat însă să fie prea politicieni în abordarea lor.

Înaintea dezbaterii, prevedeam cum sintagma campaniilor media de hărțuire va fi folosită ca Mecanism de Politizare și Parti-pri și nu ca unul de Cooperare și Verificare, așa cum în teorie ar trebui să fie MCV. Pentru cei care nu au dispoziția necesară să urmărească întreaga dezbatere video, iată câteva dintre momentele importante:

raportul-mcv-pino-arlacchiPino Arlacchi (Italia, PD/S&D), făcând referire la sesizarea din Raport asupra campaniilor media de hărțuire, pe care Guvernul ar fi trebuit să le … oprească (?!) are poate cea mai scurtă și insipirată intervenție:

Your (MCV) Report accused the Romanian Government for doing its job (and) not restraining the fundamental right of free press.” / Raportul dvs. acuză Guvernul României pentru că și-a făcut datoria (și) nu a restrâns libertatea presei.

Este inadmisibil, conchide italianul. Dar nu înainte ca EBA să intre în jocurile politice pe care tatăl său, Traian Băsescu, le-a făcut așa de cunoscute în România. Doamna Băsescu (PDL/PPE) ia cuvântul și întreabă retoric dacă Pino Arlacchi nu este cumva consilierul personal al lui Victor Ponta. EBA ese atât de mândră de remarca sa că își promovează pe twitter „intervenția”.

raportul-mcv-elena-basescu-twitter

Stilul discursiv este continuat de Cristian Preda (PDL/PPE), care vorbește despre plagiatul lui Ponta și faptul că Prim-Ministrul României este inamicul statului de drept, caracterizându-i pe cei din arcul guvernamental ca fiind trădători naționali. Ca observație la această luare de cuvânt, Viorica Dăncilă (PSD/S&D) pune degetul pe rană: Preda vorbește în numele și interesul partidului și nu în interesul cetățenilor români pe care îi reprezintă în Parlamentul European.

Pino Arlacchi, cel care s-a luptat de-a lungul anilor în Italia contra grupărilor mafiote și corupte, nu se lasă impresionat de tactica politicii-personale pe care cei de la PDL/PPE o pun în aplicare și îi replică Elenei Băsescu, stârnind hohote și aplauze din sală:

No one explained to you that you are the daughter of the President of Romania? … you are the last person to ask those types of questions. / Nu v-a explicat nimeni că sunteți fata președintelui României? … sunteți ultima persoană în măsură să puneți întrebări de genul.

Intervențiile s-au axat totuși și pe alt tip de argumente. Marian-Jean Marinescu (PDL/PPE) începe prin a spune că rapoartele MCV au fost obiective și au avut un trend pozitiv până la începutul anului 2012, iar în viziunea acestui europarlamentar, se putea incheia acest capitol, doar că (n.r. culmea!) ~derapajul democratic din vara lui 2012~ a dus la continuarea acestuia. Ce ciudat, pentru că nici la începutul anului 2012 nu erau încheiate capitolele, iar Comisia Europeană recomanda mai multă transparență și eficiență în Consiliul Superior al Magistraturii, dar și intensificarea acțiunilor luptă împotriva corupției, mai ales la nivelul guvernării locale. Cum se face că, după alegerile locale, aceste aspecte au fost … uitate de CE. Iar unii dintre corupții de la nivelul local au fost înlocuiți prin alegeri(?)

Norica Nicolai (PNL/ALDE) este foarte vehementă împotriva comisarului pentru Extindere, Stefan Fule, prezent din partea Comisiei Europene în Parlament pentru prezentarea Raportului MCV. Eurodeputatul crede că ar trebui să vorbim de un deficit de democrație în întreaga Uniune, nu în România sau Bulgaria. Aceste țări ar trebui tratate ca parteneri egali și nu să percepem UE ca un loc în care unii dictează altora ce să facă. În plus, este împotriva practicii CEDO ca presa să fie incriminată de guverne, pe când tocmai acest lucru este cerut de Comisia Europeană (vezi sintagma campanii media de hărțuire).

Intervenția lui Cristian Preda (PDL/PPE) insistă pe linia atacurilor – are partidul pe care îl reprezentați un înlocuitor pentru ministrul cercetat penal (Fenechiu) din Guvern ? Nicolai (PNL/ALDE) răspunde reamintind faptul că, construcția europeană nu se adresează guvernelor și miniștrilor, ci cetățenilor. Acest raport ar trebui să facă acest lucru; în schimb se adresează ca și reprezentanții PPE guvernului și miniștrilor.

Ernst Cornelia (Germania, Die Linke/Nordic Green Left) – sugerează că europarlamentarii ar trebui să respingă Raportul, pentru că țările sunt judecate după criterii care nu se află în tratatele semnate de acestea. Acest lucru este susținut și de Adrian Severin (independent, Neafiliat), care subliniază că cel mai nou membru al Uniunii, Croația, nu i s-a impus așa ceva și aderă în vara acestui an.

Ioan Mircea Pașcu (PSD/S&D) acuză parti-priul politic Comisiei Europene în redactarea Raportului MCV: faptul că Raportul a copiat acuzele făcute de Președinte la adresa Guvernului nu fac decât să submineze credibilitatea și neutralitatea politică pe care UE ar trebui să o aibă în ochii românilor.

Leave a Reply