O veste buna in ultimii 4 ani: scaderea TVA

Reducere TVA la alimente

În 2010, TVA crește cu 5 procente de la 19 la 24%. Pentru toate categoriile de produse. Motivul anunțat public: neconstituționalitatea scăderii pensiilor și criza financiară globală. „Adevărul este că noi toţi, și mai săraci și mai bogaţi, am plătit de atunci şi până astăzi acele şpăgi printr-un TVA mai mare, pe care statul ni l-a luat nouă ca să-ţi dea ţie comisionul ăla de 10%.” – Moise Guran

În 2015, TVA scade de la 24 la 9%. Pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică, după ce în 2013 a fost scăzut TVA la pâine. Motivul anunțat public: competența și echilibrul în administrarea banului public de către Guvernul Ponta. „Nu cred că cineva poate, la modul sincer şi serios, să susţină că acestea nu vor impulsiona economia. Categoric o vor face. Care sunt riscurile? Păi riscurile sunt să rămână statul fără bani… Dar ştiţi ce… poate asta nu e tocmai treaba mea.” – Moise Guran

Analiză se poate face, amănunțit cu efectele preconizate dar și riscurile observabile deja, sau mai simplist, cum preciza prezentatorul TVR mai sus. În săptămânile, dar mai ales pe parcursul verii, vom putea observa în cel mai subiectiv mod, când mergem la cumpărături sau la restaurant, dacă această scădere s-a tradus și în cotidian. Altfel spus, în tradția românească: rămâne să vedem.

One Reply to “O veste buna in ultimii 4 ani: scaderea TVA”

Leave a Reply