Impactul real al cresterii economice din Romania

Economia Romaniei este previzionata a fi in crestere si in 2015, dupa ce anul tocmai finalizat a continuat trendul pozitiv demarat in 2012 de actualul Guvern Ponta. E drept ca specialistii Comisiei Europene nu se asteapta la un boom in tara noastra, insa se pot inregistra surprize placute asa cum exista in Germania. Contractarea PNB cu cateva procente in anul acesta nu este considerata un pas in spate ci o stabilizare a economiei. Ca motive si motoare ale acestei economii sunt mentionate reducerea de taxe pentru profitul reinvestit, contributii sociale mai scazue si taxa pe constructii speciale mica, dar si o relansare a proiectelor co-finantate din fonduri europene.

Romania GDP economie Comisia Europeana 2014 2015

Insa, daca luam (si ar trebui sa luam!) in considerare urmatoarea harta a PNB-urilor din Europa, in care este clar ca orice crestere a economiei ar trebui regasita in venitul per locuitor.

Cu alte cuvinte, mult rostite in spatiul public romanesc, degeaba inregistram crestere economica, daca aceasta nu se regaseste in „buzunarul cetatenilor”. Fata de tari unde exista de asemenea crestere economica, poate chiar mai mica decat cele 3% din Romania anului 2014, diferenta „per capita” este drastic mai mica.

Europa GDP Romania GDP per capita

Comisia Europeana este increazatoare totusi si spune ca veniturile sunt asteptate sa creasca cu peste 3% in 2015 si 4% in 2016, probabil ca urmare a cresterilor (reale; amortizate cu inflatia) de salarii anuntate de la publicarea bugetului pe anul in curs. Diferenta fata de tarile din centrul, vestul sau nordul Europei este foarte mare, dar nu imposibil de acoperit. Daca Guvernul este determinat sa faca pasi in aceasta directie, acoperirea prapastiei intra si in responsabilitatea agentilor economici (fie ei SRL, PFA, IMM sau Corporatie). Daca profitabilitatea se cauta doar prin reducerea fortei de munca (vezi cazul Siemens), decalajul fata de ceea ce numim generic Europa, desi facem parte din ea de aproape un deceniu, va fi imposibil de recuperat.

One Reply to “Impactul real al cresterii economice din Romania”

  1. Economia e unul dintre acele subiecte despre care nu stiu nimic, dar ar trebui (ca si geografia). Acesta e al treile post cu caracter economic..? Lansezi un business secret si te pregatesti? 🙂

Leave a Reply