Tensiune in Arad

Cea mai așteptată campanie electorală din ultimii 4 ani este în plină desfășurare și chiar dacă mai sunt 7 zile până la primul tur de scrutin, merită puțină atenție ce se întâmplă în Arad. Multă lume compară acțiunile actualului președinte Băsescu cu tactica pământului pârjolit, iar susținătorii săi din teritoriu din toți acești ani, jurnaliști sub acoperire ca Robert Turcescu sau politiceni ca Gheorghe Falcă, par să adopte acest compartament. La o vedere mai atentă, se poate observa clar că nu e vorba de tactica medievală, ci una mai modernă, mai meschină și cu urmări mai perfide. În aceste zile, cetățeni din Arad și nu numai, pot asista public la exercitarea unei forme a strategiei de tensiune. Iată faptele, trageți voi singuri concluziile:

● Falcă merge în miez de noapte să dea jos bannere cu Victor Ponta pe care el le consideră ilegal amplasate. Fără să facă un demers instituțional, cereri sau acte, pornește cu mașina 4×4 prin cartiere și cheamă angajați din Primărie și Poliția Locală să-l asiste. Această „performanță” ajunge și pe canalele media naționale. Când Poliția Română nu îi este la cherem, acesta se deplasează la sediul instituției, unde dă declarații timp de 4 ore despre oamenii care încalcă legea. Pentru ca apoi să iasă în presă cu acuzația că Poliția este sub papucul PSD. (sursa 1, sursa 2)

● Situația CET-ului din Arad ajunge la extremă, în timp ce devine tot mai frig, riscându-se blocarea furnizării agentului termic pentru o bună parte din populație. Falcă știe de situație încă din luna iulie când datoriile instituției locale erau foarte mari, dar menține starea (de disperare pentru unii care îngheață la 7-8 grade în apartamente) pentru a acuza Guvernul Ponta, cu toate că CET-ul nu este al guvernului, ci al administraţiei locale. După demersuri din partea PSD și când temeperaturile au ajuns aproape de 0 grade pe timp de noapte, Primăria a virat banii necesari deblocării utilajelor către CET. Nu înainte ca actualul primar să precizeze că „cineva a vrut să îi lase pe arădeni fără căldură în această iarnă, lăsând să se înţeleagă că s-a dorit sabotarea lui şi a Aradului.” ( sursa 1, sursa 2)

● Nu a fost destul să spună că Poliția Română din Arad este împotriva lui, ci a ținut să implice și instituțiile din Timișoara în tensionarea sa politică. Falcă acuză că Poliția și Jandarmeria au sabotat mitingul de susținere a lui Iohannis oprind autobuze care aduceau membrii PDL din Arad și Bihor, însă Ancuța Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș, susține că nu a avut loc nicio astfel de acțiune. (sursa) Primarul actual Falcă nu e la prima minciună inventată privind acțiuni de intimidare. În campania locală din 2012, acesta sunase la 112 pentru a reclama că o mașină cu numere de înmatriculare din Italia îl urmărește. (sursa).

● „Trebuie să continuați să protestați. Când ați ieșit în stradă, ați primit niște bani.” Acesta este îndemnul unui primar de oraș al căror străzi distruse și pline de praf i-a făcut pe locuitori să iasă în stradă. Chiar dacă starea drumurilor ține de competența administrației locale, Falcă spune că doar Guvernul poate să le rezolve problemele cetățenilor și mai multe proteste sunt exact ceea ce își dorește. (sursa)

Dacă acestea ar fi cazuri izolate, am putea fi liniștiți. Dar când pe lângă cele de mai sus, inspectorul școlar general este acuzat la fiecare ocazie, când unui consilier PSD care i se opune constant lui Falcă i se folosește (în iunie) numele fraudulos în acte oficiale (sursa), când un cartier se degradează încontinuu iar (în august) poziția Primăriei este pur speculativă politic (adică voturile nu au venit unde trebuie) (sursa), iar când copiii de la Școala Gimnazială nr. 1 sunt în continuare folosiți în scop politic de primar, nu poți ignora situația. Observația tensiunii nu este singulară orașului Arad. Călin Popescu-Tăriceanu atrage atenția că avem parte de „niște alegeri cum nu au mai fost din 1990 până încoace, perturbate de cu totul și cu totul alte lucruri.” Care să fie rezultatul scontat de strategia de tensiune? Cine are de câștigat, pentru că cetățenii în mod cert, nu?

Leave a Reply