De ce Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu din Arad agita politica locala?

scoala generala 1 arad

Cum au ajuns elevii unei școli în mijlocul unei dispute politice? Cam așa arată întrebarea pe care mulți oameni și-o pun, retoric sau nu, când aud de Generală 1 (Școala Gimnazială nr.1 Mihai Eminescu din Arad) și spiritele pe care le suscită aceasta în mediul politic local. Însă întrebarea corectă ar trebui să fie: de ce ține cu tot dinadinsul Gheorghe Falcă să mute Școala în locul Poliției de Frontieră?

Nu trebuie să ai studii de comunicare ca să observi un comportament neobișnuit în planul comunicațional al lui Falcă când vine vorba de acest subiect. Povestea își are rădăcinile în campania electorală locală din 2012. Când candidații USL anunțau că mută înapoi în oraș Pașapoartele și Buletinele din Galleria Mall, consilierii actualului primar au votat trecerea în patrimoniul local al clădirii unde funcționa până atunci Poliția de Frontieră (clădire pe care nu o dețineau și deci nu aveau cum să o transfere … pentru că nu era a lor) și a propus mutarea școlii (care plătește chirie) în locul acela. Mai bine de 18 luni au trecut de la acel moment, iar Gheorghe Falcă, văzând că nu are o scăpare victorioasă din dezbaterea pe care deputatul Flavius Măduța a deschis-o față de faptele mai sus menționate, face tot felul de afirmații și iese din linia destul de riguroasă în care se amplasa față de adversarii săi politici. Iată un exemplu, în oglindă a comunicatelor de presă trimise de amândoi în această dimineață:

falca-vs-maduta

Gheorghe Falcă   Flavius Măduța
Noi, arădenii, ne dorim ca acea clădire să revină   administrației locale, lucru pentru care m-am luptat la Bucureşti, în timp ce   deputatul Măduţa se luptă să nu o primim. Dacă domnul Măduţa este cu adevărat   interesat de soarta acestei şcoli şi a elevilor care învaţă aici, înseamnă că   va răspunde invitaţiei şi va veni la dezbaterea publică. Eu voi veni la   această întâlnire cu documentele care demonstrează demersurile pe care le-am   făcut pentru acest sediu, care va putea intra în patrimoniul Aradului odată   cu accederea României în spațiul Schengen. Domnul Măduţa are obligaţia morală   să vină în faţa oamenilor cu documente care să dovedească ceea ce a făcut el   pentru, nu împotriva acestei şcoli. (Falcă dorea o dezbatere publică marți după-masa în fața clădirii Poliției de Frontieră)
UPDATE: Biroul de presă al Primăriei a anunțat public o astfel de … dezbatere; în fața clădirii; în ninsoare și pe un trotuar de câțiva metri pătrați.
Nu putem   organiza o dezbatere publică într-o instituţie cu statut special, cum e   Poliţia de Frontieră. Trebuie să respectăm instituţiile statului şi specificul   acestora. Am luat legătura cu inspectorul şcolar general şi vom organiza o   dezbatere publică în sediul Inspectoratului Şcolar Arad, joi de la ora 13. Cred   că este cadrul firesc în care putem dezbate problemele învăţământului   arădean. Îi invit cu această ocazie la dezbatere pe primarul Aradului,   prefectul Aradului, parlamentarii de Arad, reprezentanţii părinţilor şi ai   profesorilor de la şcoala respectivă, mass media, toate persoanele interesate   în identificarea unei soluţii legate de viitorul şcolii generale „Mihai   Eminescu”. Constat cu această ocazie că primarul Falcă nu a înţeles   nici acum că problema de fond este situaţia şcolii generale, nu sediul   Poliţiei de Forontieră.

 

Cum ziceam, nu sunt necesare studiile de specialitate ca să vezi cum deputatul Măduța vorbește despre problema școlii și găsirea unei soluții cu tot spectrul politic, iar primarul Falcă despre problema sa, a ocupării spațiului Poliției de Frontieră.

*Imaginea secundă îl portretizează pe Falcă la momentul de debut al „proaspătului” mandat de primar (deși ocupa de 4 ani o altă funcție publică importantă – vicepreședinte), deoarece, printre alte lucruri debitate în comunicatul de presă, i-a prezis parlamentarului Măduța ieșirea din politică în anul 2016. Așa, în imagine îi avem pe amândoi la începutul carierei politice.

3 Replies to “De ce Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu din Arad agita politica locala?”

  1. He he, nu a mai mers Falca la dezbaterea pe care a lansat si pe care (culmea!) institutia a facut-o publica pe site-ul Primariei. Revin cu evolutia situatiei in curand, cand exista ceva mai concret.

Leave a Reply