Cu minoritatile in parada la Arad – varianta de extrema dreapta

„Unde sunteți evreii? Mai sunteți evrei?” Iată ridicolul atins de a 8-a ediție a Festivalului Minorităților în Arad, azi în haine de extremism implicit. După ce au făcut act de prezență la deschiderea evenimentului mai sus menționat, reprezentanții Partidului Popular European (nu întâmplător ei – remarcându-se aici primarul actual al urbei, viceprimarul, și europarlamentarul orașului), au lăsat loc desfășurării activităților culturale. Dansatorii și artiștii muzicanți ce se pregăteau să urce pe scenă aveau amplaste lângă scaunele lor, pancarte cu numele etniei lor (ucrainieni, sârbi ș.a.m.d.). Iată, pe cât mai scurt posibil, cum arată un eveniment public în variantă de manifestare implicită a extremei drepte.

Aradul face încă un pas în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. `Festivalul minorităților în orașul Arad, cetate culturală a diversității` este un eveniment dedicat porturilor şi obiceiurilor etniilor ce convieţuiesc în judeţul Arad. In data de 6 septembrie 2013, în centrul oraşului, va avea loc o paradă a porturilor populare, urmată de prezentarea costumelor şi tradiţiilor specifice fiecărei etnii şi un spectacol de dans şi muzică tradiţională, susţinut de ansambluri şi formaţii ale minorităţilor.  (sursa)

Nu am să mă lungesc prea mult în explicații. Fraza de la început a fost rostită de prezentatorul evenimentului care prin logica și logistica sa organizatorică este destinat discriminării. Între incluziv și excluziv este o diferență mai complexă decât 2 litere. Pentru persoanele pregătite în acest domeniu, diferența dintre o paradă a minorităților și un eveniment care celebrează multiculturalitatea, o reprezintă mai multe aspecte decât un titlu complet neinspirat. Global Village, spre comparație, celebrează diversitatea culturală punând în același context diversele tradiții, construind un melanj internațional. Nu trebuie să fii specialist ca să înțelegi conceptul de incluziune, așa cum o arată un caz în Sibiu. În Arad însă, mințile strălucite au născocit o expoziție de minorități (?!), afișându-le într-o manieră explicit creatoare de diferențe între „majoritate” și „minoritate”… Gândirea a trădat ideologia politicienilor.

partidul popular europeanFestivalul „european” al minorităților

Dacă luăm în serios evenimentul, și suntem nevoiți să-l luăm în serios pentru că sunt implicate fonduri publice și imaginea orașului în cele din urmă, ajungem să-i dăm dreptate lui Horia Medeleanu, care dincolo de referințele sale istorice, lasă o urmă de șovinism atât de plăcut celor „de (extremă?) dreapta” cum se recomandă Gh. Falcă și cei din jurul său (neîntâmplător, oficialitățile prezente azi făceau parte din familia europeană a PPE). Fac referire la Zilele Aradului, care în materie de program, nu au inclus această dimensiune etnică. Domnul Medeleanu scria că acestea nu sunt Zilele Aradului; adaug că nu sunt Zilele Aradului pentru că orașul este multicultural cu mult timp înainte ca politicieni ca Gh. Falcă să afle că Europa s-a născut din dorința de pace, nu din cea de asfaltare. Și pentru că tot vorbim de politicieni și de Europa, să vedem un alt politician care a fost adus pentru a legitima manifestarea printr-o dimensiune „europeană”.

charta-21László Surján face parte din FIDESZ, partidul condus de Viktor Orban, un politician notoriu în Europa pentru remarcile sale anti-europene. Din martie 2013, cel care ocupă funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, are o inițiativă, asemănătoare în scop cu Arad Capitala Europeană a Păcălelilor Politice, îndreptată înspre o așa-zisă reconciliere între popoare. Mișcarea Charta XXI îi spune și prespune o Reconciliere în Bazinul Carpatic (Câmpia Panonică). Dincolo de traducerile șchioape de pe website, Charta explică cum, ca semnatari ai acesteia, „întelegând, că o parte a partidelor politice se exprimă ferm împotriva unei astfel de apropieri”, și pentru că ”ținem la limba maternă, la istoria şi la cultura noastră. Nu vrem să desfiinţăm, ci să acceptăm diferenţele dintre noi”, invităm de fapt să înfăptuiască această reconciliere „în primul rând persoanele şi organizaţiile civile, respectiv bisericile”.

Parada populismului

Conceptul populismului este mult prea complex pentru a-l detalia aici. Puteți citi pe scurt despre populismul din România post-comunistă în viziunea lui Michael Shafir. Sau să aprofundați lectura cu populismul din întreaga lume. Puteți să vă faceți propria opinie despre acest subiect. Și să comparați cu ceea ce se întâmplă în Arad. Cred că este periculoasă o manifestare de genul celor pe care administrația publică locală o perpetuă de 8 ediții. Dincolo de jocul electoral, în care politicieni se declară într-un fel și de fapt acționează în sens opus (vezi „vă dați seama cât mai avem de reglementat?!”), prin parade ale minorităților, experiența „majorității” cu „minoritățile” se construiește tocmai prin această diferențiere excluzivă și nu incluzivă.

P.S. Pentru ca întreaga păcăleală politică să fie completă, Falcă va scrie prefața unui catalog al minorităților, tipărit și publicat cu fonduri publice locale.

Leave a Reply