De ce nu scad taxele locale in 2014?

ACORD - BIRD - SEMNAREDupă ce a reușit să încurce și propria gașcă de consilieri locali când s-a jucat de-a v-ați ascunselea privind (i)responsabilitatea creșterii taxelor în 2013, Gh. Falcă fură startul dezbaterii taxelor pentru 2014, lăsând opoziția locală să pună o singură întrebare – de ce nu scad taxele locale in 2014? – si să facă tot posibilul să transforme acest deziderat într-o realitate concretă.

Dacă ne uităm la scandalul iscat de actualul primar al municipiului Arad în jurul faptului că Guvernul Ponta l-a obligat să crească nivelul taxelor din 2013, în mod natural ne putem întreba acum de ce nu ar declara că în sfârșit este liber să nu mențină nivelul crescut al taxelor? Răspunsul simplu: nu vrea. Vedem de fapt, că toată vina aruncată pe Guvernul Ponta și toți reprezentanții USL din Arad, din această iarnă, care ar fi obligat municipalitatea arădeană să crească nivelul de taxe (la maxim?!), a fost un joc politic ieftin din partea lui Falcă, dar destul de scump pentru cetățenii acestui mic oraș din Vestul României.

Prilejuit de angjamentul Guvernului în fața FMI, prin care primăriile pot să-și stabilească singure nivelul taxelor începând cu 2014, Falcă se grăbește să comunice public că nu scade taxele. Reprezentantul PDL la Primăria Arad anunță în schimb că taxele nu vor crește în 2014. Opoziției locale îi rămâne un singur lucru de făcut: depunerea unui proiect de hotărâre locală pentru scăderea nivelului taxelor în 2014 la nivelul dinaintea „obligativității” inventate de Falcă în 2013.

5 Replies to “De ce nu scad taxele locale in 2014?”

  1. @Lord Vader (de mai jos)
    Nu ai înțeles ce se întâmplă în jurul tău. După ce vei reuși să ieși din logica activismului de partid (deși la cum pui problema și cum construiești supozițiile –și cum mă contactezi personal să-ți aprob comentariul la nici 5 minute după ce l-ai scris– nu cred că ești în stare de așa ceva), vei putea vedea că principiul autoguvernării, pe care mulți primari îl strigă din toți plămânii, include și pe cel al auto-finanțării. Adică fără „mâna întinsă la București”. Subliniez că Gheorghe FALCĂ A SUSȚINUT CĂ MĂREȘTE TAXELE PENTRU CĂ ÎL OBLIGĂ PONTA; acum când Ponta și majoritatea USL permite să facă ce vor Primăriile cu nivelul taxelor, FALCĂ SUSȚINE CĂ NU MĂREȘTE TAXELE. Dacă tu nu vezi o problemă de etică cu care se prezintă acest primar în fața cetățenilor, este problema ta.
    *comentariu editat să apară primul în lista de comentarii*

  2. Pai taxele locale nu scad fiindca avem de-a face cu o subfinantare a autoritatilor locale de catre Guvern. De aia Guvernul a si eliminat plafonul maxim la care pot fi stabilite taxele locale pe principiul: nu va dam noi bani, descurcati-va singuri. Un joc foarte cinic din partea lui Ponta: ca sa nu piarda el la capitolul imagine ii obliga pe primari sa faca lucrul respectiv. Banuiesc ca esti membru TSD observand maniera tendentioasa a articolelor tale asa ca ar trebui sa stii ca pana si primarii PSD au fost recent la Guvern sa se planga de nivelul finantarii prognozat pe 2014 nu mai stiu care dintre ei vaitandu-se ca nu a primit asa putini bani nici pe timpul Guvernarii Boc. Deci daca asta este nivelul finantarii la nivelul judetelor castigate de USL la alegeri iti cam poti imagine cati bani o sa primeasca Aradul de la centru dat fiind ca avem primar PDL care si-a si anuntat intentia de a candida la alegerile prezidentiale.

  3. E hilar ca ma acuzi pe mine de activism de partid cand in toate articolele tale bate vantul in aceeasi directie.

    “Subliniez că Gheorghe FALCĂ A SUSȚINUT CĂ MĂREȘTE TAXELE PENTRU CĂ ÎL OBLIGĂ PONTA; acum când Ponta și majoritatea USL permite să facă ce vor Primăriile cu nivelul taxelor, FALCĂ SUSȚINE CĂ NU MĂREȘTE TAXELE”

    Pai pana la urma problema e ca nu scade ori ca nu mareste taxele? Eu ti-am explicat punctual de ce taxele nu au cum sa scada ori raspunsul tau nu a inclus nici o referinta la problemele ridicate de mine. Ceea ce zici tu ca ii lasa Ponta sa faca ce vrea pe primari e un fel de a nu vedea padurea de copaci. Orice primarie pe langa cheltuielile aferente de functionare are proiecte multianuale de finantat ori tu cand le tai o parte semnificativa din bugetul alocat sub egida ca le acorzi autonomie nu ii doar o forma de ipocrizie (daca tot ziceai tu de etica) dar ii si o dovada de inconstienta.

  4. ~Problemele~ ridicate de tine, Seba Jucan / Lord Vader, erau in primul si primul rand precedate de „tendentiozitatea” bazata pe o presupozitie fara niciun fundament. Daca (stii sa) citesti ce am scris si am rescris cu litere mari –in cazul in care nu ai observat, pentru ca am vazut ca nu te pricepi la asta (apropo, ce anume din articole ți-a suscitat in creier sintagma și inventata apartenență la TSD; si nu TNL, sau TC sau TRM sau TNȚ sau etc.?)– vei vedea ca SUBIECTUL ridicat de mine era IMORALITATEA abordata de FALCA in toata dezbaterea. Reiau că poate înțelegi la ora aceasta târzie: „Ponta m-a obligat să cresc taxele, n-am avut ce face, iar acum când Ponta nu mai mă obligă, le las tot așa mărite.” Ce ai gasit tu ca fiind scuze multianuale sunt puerile si nu au legatura cu realitatea actuala: proiectele de infrastructura pot fi in continuare co-finantate, nivelul de taxe si impozite locale erau indexate cu rata inflatiei de catre Guvern, in cel mai finantist mod, nu de capacitatea fiecarei primarii de a-si finanta lucrarile si proiectele de fantani arteziene. Aia este alta discutie si nu cea de față.

    Dar daca tu deduci ca ridicand problemele de etica si administratie a unui primar travestit politic, trebuie sa fii membru de partid, nu ma astept sa intelegi nici macar o farâmă din tot obiectul acestui articol.

  5. @Mihnea: te irosesti cu explicatiile unor afiliati ai partidelor, precum acest ‘Vader’. Ochelarii de cal sunt la promotie din cate se pare LOL

Leave a Reply