Un an de la alegerile locale din Arad

Pe 10 iunie 2012, cetățenii cu drept de vot se prezentau la urne pentru a decide cine îi vor reprezenta pe plan local în chestiuni administrative publice. Mai exact, 46, 26 % dintre aceștia votau acum un an la nivelul municipiului Arad, pe când județul înregistra 55,10 % prezență. S-a schimbat ceva concret de atunci ? Au fost alegerile făcute de cetățeni cele mai bune? Ce s-a întâmplat totuși de atunci cu cei 12 candidați care cereau voturile pentru Primaria municipiului Arad ?

Retrospectiv, fiecare dintre candidații care în alegerile locale din 2012 erau în mai toate treburile zilnice ale cetățenilor, sunt astăzi mai preocupați de cercurile restrânse în care activează. Interesul față de afacerile publice a scăzut considerabil, iar activitatea politică a acestora, în sensul interacțiunii cu alegătorii pare să conteze mai puțin decât a făcut-o în urmă cu 1 an. Ceea ce demonstrează, dacă nu era deja destul de evident, că democrația reprezentativistă este un model depășit, iar cetățenii trebuie să-și asume un rol mai activ în societate, să ia în mâini destinul propriei comunități și să fie ei acel model pe care îl pun de obicei în cârca politicienilor.

ce fac in 2013 cei 12 candidati la primaria aradGheorghe Falcă, candidat al Mişcării Creştin – Liberale (membru PDL)

și primar actual al Aradului, era catalogat de analiștii politici ca având cele mai mari șanse de câștig, deoarece un singur tur de scrutin îl favoriza pe candidatul-în-funcție; iar cu cât creștea numărul candidaților, cu atât creșteau și șansele sale de câștig. În prezent, Falcă pare să fie implicat mai mult în scandaluri privind apartenența sa politică şi nu activitatea de la Primărie. Zvonurile îl plasează ba la ușile PNL, ba îndulcind PSD, iar presa relatează certurile pe care le are cu membrii PDL ca urmare a insultelor și comportamentului neloial pe care Gheorghe Falcă l-ar avea.

Principalul contracandidat, Lia Ardelean, din partea Uniunii Social Liberale (membru PC)

nu mai este prezentă pe plan local la nivelul înregistrat anul trecut. Zvonurile apărute prin februarie 2013 spuneau că va renunța la funcția obținută în Consiliul Local pentru a reveni la București, unde activase înainte de a intra în cursa pentru Primărie. În aprilie, o regăsim într-o conferință de presă organizată de grupul PC din Camera Deputaților privind o propunere legislativă care vizează acordarea unei indemnizaţii de sprijin bunicilor care ajută la creşterea nepoţilor.

Levente Bognar, candidat al UDMR

deține în prezent funcția de viceprimar, iar pe lângă responsabilitățile ce reies din această funcție, desfășoară o activitate politică intensă la nivelul partidului, după cum reiese și din faptul că a fost reconfirmat ca președinte al UDMR Arad săptămâna trecută.

Cătălin Țițirigă, candidat al PPDD

ocupă cealaltă funcție de viceprimar a municipiului Arad. Rămâne în general departe de atenția publică, deși are unele acțiuni singulare (în sensul că evenimentele par să aibă loc la întâmplare, dar și pentru că viceprimarul apare singur în cadrul lor) privind cei defavorizați sau în prag de sărăcie din oraș. În același timp, se presupune că de fapt, întreprinde aceste acțiuni pentru a masca averea și stilul său de viață „luxos”. Odată cu dispariția postului de televiziune OTV, și activitatea membrilor Partidului Poporului Dan Diaconescu a scăzut semnificativ.

Claudiu Cristea, candidat Forța Civică

nu mai este prezent în chestiunile importante privind administrația publică din Arad. Are asemeni viceprimarului Țițirigă acțiuni singulare (deși în acest caz, ele sunt pe blog) privind subiecte pe care îl interesează în mod personal, cum ar fi arhitectura și clădirile din oraș.

Gavril Popescu, candidat PRM

a dispărut complet din peisajul mediatic și viața locală; nici măcar un zvon sau vreo activitate în cadrul Partidului România Mare, deși filiala locală a început încă de anul trecut o așa-zisă reconstrucție.

Eduard Hoffman, candiat al FDGR

rămâne dedicat acțiunilor de protest, pentru care a fost și promovat de către Federația Democrată a Germanilor din România în cursa pentru Primărie. Actual, este membru PNL și continuă să apere drepturile revoluționarilor și dreptul la exprimare.

Gheorghe Schwartz, candidat Alianţa Civică Arădeană (membru UBB-RO / sau RO.AS.IT.)

deși nu mai reprezintă Uniunea Bulgara din Banat – Romania sau Asociaţia Italienilor din România, este în continuare activ în domeniul literaturii, lucru pentru care a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din luna mai 2013. Nu a rămas complet în afara dezbaterii publice, unde are poziții vis-a-vis de administrația locală, din postura de director al filialei Banat-Crișana al Institului Cultural Român.

Valentin Paul Neamţ, candidat PNG – CD

a revenit la catedra de drept din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș, unde profesează în prezent.

Dorin Rus, candidat Partidul Alianța Socialistă

a fost invitat la începutul anului de către Gheorghe Falcă într-o audiere la Primărie, lucru pe care îl menționează pe blog (fiind și ultima sa activitate în online). Și-a mai făcut apariția pe la unele întâlniri de socializare ale Mișcării arădene.

Sorin Hoară, candidat UNPR

Ioan Szabo, candidat PSDM

One Reply to “Un an de la alegerile locale din Arad”

Leave a Reply