Terasele din Arad

În fiecare vară, principalul bulevard al orașului Arad este îngreunat de terasele diverselor baruri și cafenele. În fiecare an, discuția este aceeași: cine îi lasă pe aceștia să ocupe trotuarele? Răspunsul simplu și scurt: Primăria Municipiului Arad. Răspunsul complex și lung, mai jos.

terase-in-arad-jimm
Foto: Adrian Rotar

Dacă în 2012 taxa plătită de cei care doreau asemenea edificii pe tronsonul public din fața afacerii lor, se situa la 1 leu/mp/zi, începând cu 2013 această taxă a revenit la cuantumul practicat în Arad dinaintea alegerilor locale și naționale: 3,40 lei/mp/zi. Adică o mărire a taxei cu 340%, aplicată de administrația de dreapta (?!) a orașului.

Pentru terasele amplasate pe domeniul public (conform art.13 -19 din H.C.L.M. Arad nr.9/2011 privind aprobarea Regulamentului de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad, republicată): -lei / mp / zi- -lei / mp / zi-
A) Pentru B-dul Revoluţiei:
-în perioada: aprilie-septembrie 1,00 3,40
-în perioada: octombrie, noiembrie, martie 0,30 0,85
B) Pentru celelalte zone din Municipiul Arad:
-în perioada: octombrie, noiembrie, martie 0,30 0,30
sursa; Capitolul X – Alte taxe locale, Litera A) Taxa pentru ocuparea domeniului public, Nr.crt.3

URBANISM

Din vara anului 2011, se vorbește despre terasele care depăşesc 3 metri pătraţi şi care vor trebui “prevăzute cu podiumuri, cu înălţimea de maxim 15 cm, amplasate direct pe trotuar, cu integrarea lor în prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate”. Deci, este obligatoriu pentru cei care amplasează mult disputatele terase, să le construiască acestora un context arhitectonic, de cele mai multe ori din lemn.

PLANGERI, PETITII, RECLAMATII

Avizele sunt semnate de arhitectul-șef al Aradului, arh. Radu Drăgan, (mailto: r_dragan2005@yahoo.com) și șeful Serviciului Construcții și Urbanism, ing. Mirela Szasz (mailto: mirela_szasz@yahoo.com) (a nu se confunda cu un manager dintr-o firmă locală de imobiliare). În lista cu certificatele de urbanism din aprilie 2013, găsim și câteva dintre amplasările de terase. Dacă aveți plângeri, petiții sau reclamații, încercați să contactați oricare dintre numele îngroșate în această secțiune.

  • pozitia 489 – S.C. VIP CENTRAL DEVELOPER SRL prin Gligor Ciprian Viorel
  • pozitia 536 – S.C. PARAISO PUB S.R.L. prin Ciobanu Liviu Ioan
  • pozitia 568 – .C. MALLARD 2010 S.R.L. prin Onut Florin Viorel
  • pozitia 707- S.C. GALAXY DETAILS S.R.L. prin Gal Dezso Ovidiu

WHEN YOU LIVE IN

when-you-walk-by-terasele-de-pe-bulevard
WHEN YOU WALK BY TERASELE DE PE BULEVARD

Apropo de terasele din Arad, fenomenul When You Live in Arad a sintetizat o situație pe care mulți dintre locuitori este posibil să o fi trăit. Din punct de vedere sociologic, acțiunea de a trece pe lângă privirile critice (?) ale celor ce beau o cafea sau o băutură alcoolică pe trotuar, poate da naștere unei stări frustrante, în cazul în care persoana ce trece prin fața juriului, nu corespunde normelor (vestimentare, estetice etc.) imaginate sau practicate de acel public; experiența fiind comparabilă într-o măsură cu „ieșitul la tablă” de la școală: dacă nu poți rezolva problema, „toată lumea” este martorul neputinței tale.

8 Replies to “Terasele din Arad”

  1. Mihnea, ma bucur enorm ca ai pus aici adresa de e-mail a respectivului pe care o voi spama cu disciplina si perseverenta, chiar daca nu va rezolva nimic.
    In ceea ce priveste terasele, NUMAI LA NOI vezi asa ceva (sau in alte tari la fel de prost dezvoltate si locuite tot de imbecili). Nici macar nu e vorba de privirile critice, ce te faci daca mergi cu caruciorul la plimbare? Trebuie sa faci slalom printre fumatori? E inadmisibil asa ceva. Si oricum, in partea stanga a pozei vad ca nu este podium sub mese deci au si incalcat legea, daca e sa fim critici la sange.
    Cum se poate asa ceva? Sa nici nu mai spun ca nu aveti loc de biciclete pe trotuar, iar piste inca nu v-au facut 😀 ahahhahaah

  2. Atâta timp cât folosești adresa arhitectului-șef pentru a-l informa despre nemulțumirea ta legată de activitatea sa publică și nu pentru comunicări comerciale poți să-i scrii cât vrei (altfel SPAM-ul este ilegal în România 🙂 Legea 365/2000, Art.6 ). În situația din imagine, într-adevăr au încălcat legislația în vigoare, dar cum în România funcționează legea aleatoriului sau favoritismului (după caz) în probleme de sesizări și auto-sesizări, organele abilitate vor acționa cum cred de cuviință.
    P.S.1: Despre pistele de biciclete în Arad se pot irosi gigabiți de informație și tot nu s-ar trasa niște reguli civilizate.
    P.S.2: Mersul cu bicicleta pe trotuar pentru persoane de peste 12 ani este interzisă 🙂

  3. Exact aceaişi problemă (cu mesele din stânga imaginii amplasate ilegal) am făcut şi eu o sesizare la Primăria Arad, pentru care am primit răspuns că a fost înştiinţată în scris Poliţia Locală în vederea verificării şi luării de măsuri. Chiar mi-a părut rău că nu am făcut şi eu o poză…dar se pare că au fost alţii mai inspiraţi 🙂
    Efectiv trebuie ca pieton să treci în şir indian printre mesele alea…nu mi se pare normal la cât e de lat trotuarul de pe Revoluţiei să nu opţi trece 2 oameni unul poe lângă celălalt. E locuiesc în zonă şi sunt foarte enervante terasele astea !!!

  4. Felicitări Ramona, ai dus nemulțumirea mai în domeniului concretului! Ca să duci demersul (lăudabil) până la capăt, ai putea să mergi în săptămânile acestea la Poliția Locală și să le adresezi o cerere în baza Legii 544/2001 prin care soliciți să te informeze asupra căilor de verificare și măsurile pe care le-au întreprins în cazul solicitat de tine (este recomandat să scrii și numărul de înregistrare al răspunsului primit de la Primărie). Cred că suntem destul de mulți curioși să vedem în ce măsură au acționat (și sub ce formă) organele abilitate. Succes!

  5. Felicitari Ramona! Keep going on 😉

    @Mihnea: formularistica ptr a usura demersul Ramonei unde gaseste? 😉

  6. Acuma am văzut ceva ştire cum că Primăria Arad va reglementa situaţia teraselor pentru a permite trecerea pietonilor pe trotuar :))

Leave a Reply