A fi sau a nu fi – Cetatea Aradului

Cetatea Aradului revine în prim planul atenției publice, ca urmare a unei întâlniri între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și reprezentantul administrației Arad. Efectul întâlnirii asupra rezultatului în care au ajuns procedurile de transfer în patrimoniul local este unul incert, dar presa a speculat un deznodământ, în funcție de apropierea sau depărtarea față de interesele politice ale primarului actual, Gheorghe Falcă.

a fi sau nu a fi cetatea araduluiAlăturat este articolul din Glasul Aradului care a stârnit o reacție nu tocmai corectă, în opinia mea. Datorită popularizării prin intermediul website-ului de socializare, Facebook, redactorul arq a simțit nevoia să precizeze că ziariștii din Arad sunt în acord asupra deznodământului final al transferului Cetății de la Minister în patrimoniul local, care ar fi unul favorabil municipalității. Însă la o mică trecere în revistă a titlurilor și subtitlurilor, vedem că acest lucru nu este tocmai adevărat.

Jurnalul Arădean/aradon – scris de A.B. – „Primarul crede că s-a întors victorios de la Bucureşti şi că Armata va propune Guvernului o nouă hotărâre pentru reconversia civilă a Cetăţii Aradului.”

Newsar – scris de C.U. – „Primarul Gheorghe Falcă speră că administraţia locală va primi Cetatea Aradului în 2015 sau 2016”

Arq preferă poziția total opusă celei pe care Glasul o adoptă, afirmând că Cetatea va fi primită în maxim 3 ani. Deși, dacă ar fi să ne uităm de câte ori acest lucru a fost spus cu aceeași certitudine de actuala administrație (vezi Observator anul 2008), nu am mai înțelege nimic. O oarecare reticență ar fi binevenită din partea celor care se consideră a fi mass-media. Pentru a nu dezamăgi oamenii, nu din alt motiv.

Nu de mult, un amic (pe numele său Victor), aflându-se peste hotare de ceva timp și necunoscând o sursă de informare echidistantă privind evenimentele din Arad, mi-a cerut o sugestie. Băzându-mă pe lectura multora dintre subiectele și articolele apărute în presa ultimilor ani, dar și contextul managerial al publicațiilor, mi-am permis să trasez o hartă a pozițiilor pe care publicațiile le iau față de politicianul principal al municipiului Arad, primarul actual, Gheorghe Falcă :

a-fi-sau-a-nu-fi-cetatea-aradului-presa

Leave a Reply