Uniunea Jurnalistilor din Banatul Istoric si premiul pentru Gh. Falca

Biroul de Informare Cetățeni transmite o nouă știre cu lacune de informație publică. Să plecăm de la ipoteza că dezinformarea nu este dezideratul acestui serviciu, ci natura angajaților din Primărie îi predispune pe aceștia la presiunile politice de a emite informații, să le spunem, derutante pentru publicul puțin mai informat, sau manipulante în sensul mai cunoscut al conceptului.

falca-frunzaverde-uniunea-jurnalistilor-din-banat

BIC ne spune că primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost premiat în „domeniul în care îşi desfăşoară activitatea”. Cel care l-a decernat pe politicianul arădean este Uniunea Jurnalistilor din Banatul Istoric, despre care ni se spune că de 5 ani recunoaște meritele unor persoane din Banat în promovarea regiunii istorice. Ceea ce nu ne spune comunicarea BIC sunt următoarele:

  • uniunea-jurnalistilor-din-banat-presedinte-frunzaverdeUniunea Jurnaliștilor din Banatul Istoric (UJBI) a fost înființată în 2009, CUI 29301915, iar din 2010 apare în evidențele ANAF. Edițiile galei nu sunt anuale, ceea ce ar explica numărul de 5 ediții *nu ani, pentru a potrivi mai exact realitatea juridico-financiară*; presa vorbește de 3 astfel de gale (2011 mai, 2011 noiembrie, 2012) anterior acestui an.

Comunicatul municipalității menționează totuși scopul și misiunea asociației organizatoare a galei: „Uniunea Jurnalistilor din Banatul Istoric, acţioneaza pentru păstrarea culturii, tradiţiei şi a spiritualităţii bănăţene prin editarea unui număr impresionant de publicaţii lunare şi periodice cu sprijinul administraţiilor locale, a unor instituţii de cultură sau organizaţii neguvernamentale. Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric editează peste 40 de publicaţii gratuite care acoperă geografic întreg teritoriul Banatului istoric. …

… Revista fanion a Uniunii fiind revista BANATUL.

  • Completez cu date de pe site-ul acestei reviste – „Din colegiul director al revistei Banatul fac parte: Marcel AVRAM – primar al oraşului Făget, judeţul Timiş; Francisc Boldea – primar al oraşului Lugoj, judeţul Timiş; Petru CAREBIA – primar al comunei Coşteiu, judeţul Timiş; Eugen DOBRA – primar al comunei Brestovăţ, judeţul Timiş; Ilie Golubov – primar al comunei Remetea Mare, judeţul Timiş; Dănuţ MICULESCU – primar al comunei Tomnatic, judeţul Timiş; Ion Moşoarcă – primar al comunei Grădinari, judeţul Caraş-Severin; Gheorghe Neicu – primar al oraşului Anina, judeţul Caraş-Severin; Petru NICOARÃ – primar al comunei Păuliş, judeţul Arad; Lucian STOICU – primar al comunei Vinga, judeţul Arad; Cornel TOȚA – primar al comunei Banloc, judeţul Timiş; Ionel TURCOANE – Alibunar, Serbia.”
  • Un extras din primul număr al Revistei Banatul (ianuarie 2011), vorbește despre Biserica Catolică care << va fi în continuare în dificultate, prin discreditarea ei continuă de cei ce doresc o singură religie New Age. Vor apărea scandaluri legate de preoți corupți, de legături cu grupări mafiote, de homosexualitate, de pedofilie. Forțele implicate vor conduce în așa fel ostilitățile anti-religioase încât să pară că se va împlini profeția lui Malachia și că Benedict este ultimul Papă înainte de “marea unificare” religioasă. Vor apărea numeroase zvonuri ce-l vor plasa ba pe Obama, ba pe Putin ca fiind Anticristul, dar nu pe Ahmadinejad, sau pe Mubarak. Omenirea va fi condusă de către forte oculte, să creadă că se îndreaptă spre un inevitabil Armaghedon, dar fără Mesia, pentru ca să poată să apară un “salvator universal”, cel care va pune în aplicare planul unic de salvare planetară, dar la care se vor opune musulmanii, hindușii și budiștii. >>

Primarii premianți ai Regiunii

gheorghe-falca-premiu-uniunea-jurnalistilor-din-banatJurnal Arădean redă cititorilor săi o scurtă declarație a recent premiatului politician arădean: „Pentru mine a fost o onoare să fiu inclus într-o astfel de echipă, cu un premiu <ca semn de preţuire, de înaltă apreciere pe care o avem pentru serviciul nobil pus în slujba creşterii prestigiului Municipiului Arad >”. Cu acest titlul, Gh. Falcă se alătură celorlalți primari pe care Uniunea Jurnalistilor i-a premiat de-a lungul anilor pentru activitatea lor în Banatul istoric. În anul 2010 situația pe județe era următoarea:

  • Caraş-Severin: Ion Goga (oraşul Oraviţa) şi Ion Moşoarcă (comuna Grădinari).
  • Timiş: Iosif Șargan (oraşul Gătaia), Kaba Gabor (oraşul Jimbolia), Dorel Vasile Cădariu (comuna Ghiroda), Gheorghe Aleodor Sobolu (comuna Orţişoara), Petru Carebia (comuna Coşteiu).
  • Arad: Lucian Stoicu (comuna Vinga) şi Gheorghe Pleș (comuna Săvârşin).
FOTO: ziarullumina.ro
FOTO: ziarullumina.ro

De atunci, asociația neguvernamentală a ridicat ștacheta și a inclus între premianții din 2011 la secțiunea administrației locale, pe Alin Nica, primarul Dudeștii Noi (TM), Marcel Vela, primarul Caransebeșului (CS) și Francisc Boldea, primarul Lugojului (TM). Parcă nici nu mai contează că ultimul menționat face parte din colegiul director al revistei fanion, Banatul, când lista de premianți nu se limitează la granițele României (Banatul istoric, nu-i așa, se întinde și pe teritoriul Serbiei). De aceea la 25 februarie 2012 „Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat alături de delegaţia Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric la o întrunire cu reprezentanţii administraţiei locale din Vârşeţ”, unde l-au decernat pe primarul comunei, Cedomir Živkovicu.

Colaborări și colaboratori

uniunea-jurnalistilor-din-banat-revista-banatulUJBI a colaborat atât cu CJ Caraș-Severin dar și cu CJ Timiș, unde figurează alături de 109 alte ONG-uri, dar care (împreună cu Asociația Aeronautică Română), nu are publicată o adresă și telefon/fax/email/pagina web. Persoana de contact în relația cu CJ Timiș este Gaiță Monica Paula. Originară din Brad, jud. Hunedoara, are 27 de ani și începând din septembrie 2011 este Redactor colaborator al Uniunii Jurnalistilor din Banatul istoric. În ceea ce privește colaborarea UJBI cu instrumentele de comunicare online, Uniunea este activă pe facebook începând cu data de 13 aprilie 2013. Website-ul pe de altă parte este activ de o bună vreme, lăsând chiar impresia că este în urmă față de standardele actuale ale design-ului de web.

Despre comunicare publica si comunicare politica

Așa cum am văzut într-un caz precedent, BIC transmite mass-media și publicului larg o informație aflată în neconcordanță cu evidențele din realitate. Poate că primarul actual al Aradului, Gheorghe Falcă, nu mai deține putere în partid (așa cum zvonesc unele voci locale) iar ca urmare comunicarea politica pe care acesta poate să o întreprindă se mută de la partid la pozițiile oficiale, folosind tot mai mult canalele administrației locale. Uniunea Jurnalistilor din Banatul Istoric pare sa fie doar o platformă prin care acest lucru se petrece deja de ani de zile. În funcție de contextul electoral (?) premiile oferite sunt folosite pentru a sublinia excelența politicienilor sau a candidaților. Un exemplu bun în acest sens este gala din mai 2012 pentru decernarea distincției de primarul anului 2011prof.ing. Francisc Boldea, primarul Lugoj, care alături de candidatul USL pentru Camera Deputaților, Sorin Stragea, au participat la eveniment (…) „printre participanți numărându-se și vicepreședintele PNL, dl. Sorin Frunzaverde.”

Aceste premii seamănă în logică și `gen literar` (dacă îmi permiteți asocierea cu domeniul literaturii) cu premiile arq. Despre faptul că nimeni nu a ridicat măcar un semn de întrebare asupra premiului (nici măcar cei care se află, teoretic, în spectrul politic opus față de Gh. Falca), presupune că practica acestui tip de comunicare este una bine-venită. Despre tăcerea organizațiilor care ar trebui să vegheze asupra specificului local al Aradului, voi detalia mai multe într-un articol viitor. Ca ultimă mostră a activității și profesionalismului UJBI, aveți mai jos un videoclip încărcat pe Youtube la 19 aprilie 2013 dar filmat în 11 mai 2011 la Buziaș. Din descriere aflăm că imaginile îl prezintă pe „d-l Profesor Ion Berlovan primind premiu din partea Uniunii Jurnalistilor din Banatul Istoric pentru 40 de ani de cariera si pentru activitatea desfasurata alaturi de Cenaclul Literar si Ansamblul Folcloric `Tinerele Condeie` din Varset , Serbia.

3 Replies to “Uniunea Jurnalistilor din Banatul Istoric si premiul pentru Gh. Falca”

  1. “lăsând chiar impresia că este în urmă față standardele actuale ale design-ului de web” … nu esti in stare nici sa scrii, dar ii critici pe altii … unul ca tine va plati in viitor pensiile catre cei mai in varsta ? Mi-ar fi rusine …

  2. @zf
    Critica mea nu se refera la capacitatile gramaticale ale altora. Oricum, multumesc pentru observatie! `Mancasem` un cuvant. Comparativ insa cu ce ai scris in comentariul tau, cred ca am fost mai coerent. Iti propun reformularea dupa urmatoarele idei: pot plati chiar acum pensii (adica sa contribui la sistemul de pensii), iar ele in niciun caz nu pot fi ~catre~ ci a celor mai(?) in varsta. Si nu as folosi atat de mult punctele de suspensie, chiar daca ai crede ca acestea emana impresia ca ai gandi in acel `timp`.

Leave a Reply