Noaptea Minții

Expresia nostimă își are originea -nu în din România, cum ar crede mulți- ci în îndepărtata Asie. Această alăturare a cuvintelor ”noapte” și ”minte” pare să îi aparțină lui Confucius (Kong Fu Zi), filosof ce a trăit între 550 î.Hr. și 470 î.Hr., care ar fi afirmat că: Ignoranța este noaptea minții, dar o noapte fără lună și stele.

Mai mult decât oricând, expresia ”Noaptea Minții” pare să descrie lumea din România de azi. Nu știu de cât timp nu au mai existat așa mulți oameni care să creadă fără să cerceteze. Parcă istoria umanității (și a României recente – 2009!) nu i-ar fi învățat nimic. Dar fără să exagerez, am să detaliez ceea ce zilele acestea circulă ca adevăruri faptice în accepțiunea unora:

ROMÂNIA NU MAI ESTE STAT DE DREPT

Lucru cauzat de acțiunile mârșave ale lui Ponta și Antonescu, nu-i așa? Constatăm însă că toate acțiunile de suspendare a Președintelui, de schimbare a Președinților camerelor Parlamentului, precum și a Avocatului Poporului, au fost făcute cu votul majorității parlamentarilor și (culmea!) cu neconstatarea unei încălcări a Constituției, de către Curtea Constituțională. Așadar, despre ce ”lovitură de stat” vorbim?! Unde a fost statul de drept când proiecte de lege ale lui Băsescu și PDL ocoleau Parlamentul prin proceduri de asumare de răspundere?! Parlamentul face legile într-un stat de drept. Nu Președintele, nu Guvernul. Dacă tot vrem adevăr, să-l privim pe de-a întregul.

REFERENDUMUL ESTE ILEGITIM

Iată altă aberație născocită de propagandiștii băsiști. Adică regulile Referendumului din 2007 nu s-ar aplica acum pentru că…? Pentru că Băsescu nu mai este atât de popular? Asta conferă legitimitate unui proces electoral? Nu! Ci legiferarea lui conform cu toate prevederile constituționale. Din punct de vedere juridic, sunt respectate toate prevederile legitimității din legislație. Chiar și cu prostia de cvorum de participare de 9 milioane (!) în condițiile în care nu avem vot obligatoriu și niciun cvorum la niciun alt proces electoral, reprezentanții guvernării vor organiza Referendumul în condițiile acestea. Acum e mai ilegitim?

EUROPA NE ALUNGĂ

Spuneam recent într-un articol că ”meșteșugarii unei noi Românii” (citiți băsiști) vor dori să asemuiască USL-ul cu o facțiune naționalist-extremistă. Iată că pașii în această direcție sunt făcuți, într-o manieră alarmantă aș zice eu.

Da, unii dintre prietenii regimului Băsescu resping guvernul USL, dar aduc implicații grave pentru România. Dacă folosim logica maladivă a discursului lor, de ce ”i-a dat Băsescu guvernul lui Ponta când era clar că o să aducă țara în haos”? Europa nu alungă pe nimeni, mai ales că piața noastră și mai ales forța noastră de muncă e foarte benefică mărfurilor și intereselor europenilor. Dacă alungă cineva România din UE, aceștia sunt cei care scriu tot felul de articole -până și QMagazine!- cum România se fărâmițează că Băsescu nu a mers la Bruxelles, iar acum trebuie să se exprime oamenii la vot privind demiterea acestuia din funcția de președinte. Haos! Halal! În fond, despre ce vorbesc toți oamenii aceia, dacă nu de ceea ce am expus mai sus. Când se vor calma apele, vor vedea și ei că au fost, din păcate, sub auspiciile…nopții minții.

 

 

4 Replies to “Noaptea Minții”

  1. @Gabi: cum incerci tu sa diluezi mesajul si importanta acestuia prin referirea doar la expresie si la al tau model, M. Badea LOL 🙂 )

    @Jimm: Scurt si la obiect, bine exprimat. Multi uita si uita des, mai ales cand sunt indoctrinati de ani de zile cu lozinci si mesaje pur unidirectionale (PD-L -> popor).

  2. @Vlad:
    Al meu model?
    Chiar asa?
    Te iei si tu de unu’ ca mine?
    Care stau cu ochii-n gura presei decat pentru informatiune dom’le!

  3. @Vlad, cum zice expresia pe care o cred definitorie pentru situația din țară, e mai mult vorba de ignoranță decât de manipulare. Desigur, există și o cantitate mare de manipulare (chiar și indirectă, cum este cazul exemplificat de Gabi), dar fără atât de multă ignoranță, încercările de manipulare ar rămâne doar încercări, nu rezultate.

Leave a Reply