Noaptea cuțitelor lungi

Noaptea de luni spre marți e una pustie. Cu tot cu frigul de noiembrie, scena după 2 dimineața transformă orașul într-un deșert arctic. În alte părți însă, spiritele sunt încinse și temperatura este foarte ridicată.

Am aflat de la o agenție de știri cum că PSD dorește înlăturarea lui Mircea Geoană de la președinția Senatului. Mi se părea o glumă. Sau o dezinformare ”pe surse” (în genul celor de acum 1 an cum că ar pleca din PSD). Primul instinct la aflarea informației a fost să acuz dezinformarea. Însă Victor Ponta ne asigură că a fost o decizie a tuturor reprezentanților partidului în Biroul Permanent. Foarte ciudat…

Odată intrat mai mult în actualitatea zilei, aflu și că Sorin Vântu a fost reținut de poliție. O zi după, ”decizia” de a-l schimba pe Geoană a fost întoarsă din drumul decapitării. Numai că domnul Ponta nu se lasă și amenință că își dă demisia dacă nu se pune în aplicare decizia din PSD. Întâmplări ciudate, care merită punctate.

  • Ideea lui Victor Ponta de a-l înlocui pe Geoană nu vine ca imbold la vizita președintelui Senatului în S.U.A.
  • Mircea Geoană s-a ”îndepărtat”, dacă ai fost atent pe acțiunile sale din ultimele luni, de PSD, promovându-și o imagine mai mult independentă.
  • Victor Ponta a vrut să-l scoată din partid pe Geoană încă de când a preluat președinția partidului social-democrat.
  • Pierderea Senatului în defavoarea coaliției PDL-UDMR este un risc mult prea mare decât o ambiție personală.
  • Cearta taberelor Blaga-Berceanu vs. Udrea-Băsescu-Boc din PDL devin tot mai intense, iar știrea vine numai bine când încep arestări și presiuni asupra unora din PDL (-vezi arestarea lui Apostu, concetrarea pe Falcă din Cațavencii si atacurile asupra lui Ioțcu (PDL, președinte CJ Arad, tabără diferită de Falcă) din mai multe planuri).

Adevărul este că domnul Geoană are o promovare de om de stat mai mult decât membru de partid . Și tot așa de adevărat este că nu împiedică orice tentativă și inițiativă a PDL-UDMR în Senat, cum i se cere (vezi Năstase@Sinteza Zilei; 8 nov) de către partid. I se reproșează că nu e ”politic în Senat”, că nu se bate pentru partid așa cum ar vrea membrii PSD; de parcă Senatul ar trebui să fie curtea de joacă a unui partid, așa cum e acum Camera Deputaților condusă de PDL.

Adevărul este că domnul Ponta a avut o ascensiune mult prea rapidă, chiar și la standardele impuse de odată-tânărul Mircea Geoană. Faptul că a avut un minister fără portofoliu în guveranrea PDL-PSD și că a mers în anul 2011 la o întrunire cu ușile închise – alături de Liviu Dragnea – cu Traian Băsescu, iar acum că ”preferă” să piardă Senatul și să dezbine în două PSD-ul, ridică mult mai multe semne de întrebare privind tabăra pe care o susține.

Adevărul este că anulezi diferențele între 2 corpuri arborând aceleași caracteristici pentru ambele. Iminenta dezbinare a PDL, începută la ultimul congres, și accelerată pe agenda publică în ultima perioadă prin instituțiile de Stat manipulate în interes personal de taberele adverse, trebuia contrată în comunicarea PD printr-o găselniță de tipul ”înlocuirea lui Geoană de la Senat”.

În timpul campaniei prezidențiale, Ponta l-ar fi sfătuit pe Geoană să îi replice lui Băsescu ”tot securist ai rămas”, iar Geoană refuză un astfel de discurs. Așadar, cine vrea un alt fel de Românie? Și cine este de partea cărei tabere atunci?

Leave a Reply