Alegeri europene in Arad

În fiecare an în care sunt organizate alegeri, avem ocazia să vedem mostre ale creativității puținelor personae care nu sunt politicieni, ci comunicatori politici. Este drept că nu știm (public) cine stă în spatele fiecărui afiș, fiecărui fluturaș sau fiecărui slogan. De aceea, cel mai simplu ar fi să colecționăm astfel de manifestări ale creativității și să ne oferim părerea din acest punct de vedere. Înainte de clasificarea exemplelor de manifestări creative în campania de alegeri pentru Parlamentul European desfășurate în Arad, memorați următorul aspect: alegerile din 25 mai sunt despre România—fals! Ele sunt despre Europa! Mai exact, despre Uniunea Europeană și ce anume vrem să fie această construcție (Codru Vrabie). Iar dacă sunteți „intelectuali” și doriți o analiză amănunțită a ofertelor politice și electorale, citiți analiza lui Adrian Dohotaru. Dacă vreți să vedeți doar mostre de creativitate, iată-le:

 

psd - usl traieste

De departe unul dintre cei mai creativi fluturași (flyer mai pe englezește), PSD folosește o formă personalizată din exclamația doctorului Frankenstein, pentru a se întipări în mintea alegătorului.

PSD USL traieste 2

Că pe fundalul fluturașului avem realizările Guvernului Ponta (din programul USL) și planul de acțiune al acestuia, nu al parlamentarilor europeni, lasă de dorit.

PFC MRU 1

Pe un bine meritat loc 2, vine Forța Civică și M.R.U. care folosește un slogan mai mult decât șmecher; unul care prinde la electoratul nehotărât. Schimbă-i cu FORȚA! nu are însă nicio legătură cu Parlamentul European și alegerile europene.

PMP 1

Apropo de arădeni doar prin funcția publică (și politică atribuită), dincolo de nefericita alăturare cromatică aproape siameză dintre cei doi politicieni „arădeni” ai PDL (sau PMP , conform cromaticii), și zâmbetul mai mult decât fals, sloganul (Arădenii votează Arădeni) este unul care aduce mai mult a sloganul național al PSD (Mândri că suntem români), dacă n-ar fi puțin pe lângă realitate. Pentru că mai arădean ar fi George Demian (candidat tânăr arădean din partea PNL Arad pentru Parlamentul European), care la începutul anilor 90 nu își ascundea originile hunedorene prin fumoarurile facultăților din Timișoara cum făcea Gheorghe Falcă.

PNL euro Demian 1
PNL euro flyer

Mesajul simplu și clar, care ar avea rezultate dacă George Demian ar fi o persoană foarte cunoscută în Arad. De remarcat lipsa de nuanțare între PDL (PMP) și cei de la PNL pe plan local. Deși cel mai mult la nivel national ar putea fi zis despre compararea alegerilor europene cu un campionat de fotbal, tema „Eurocampionii” ai celor de la PNL fiind una mai deloc fundamentată pe o temă europeană; simpla utilizare a cuvântului „euro” nu îi atribuie altui cuvânt o semnificație europeană.

PNR 2

Și tot la capitolul candidați arădeni, îl mai avem pe Mihai Neamțu de la Partidul Noua Republică. Vă place cum clădește dar de fapt vopsește (spoiește?) România în reprezentarea ei pe hartă. Apropo, NU LICHELE nu înseamnă de fapt, în construcție logică, grafică și semantică, împotriva sintagmei nu lichele, adică în acord cu aceasta?! Câteva fracturi de logică nu o să-i împiedice totuși să facă din România „o țară ca soarele sfânt de pe cer”.

PNTCD 1

Cei care nici nu s-au chinuit să transpună cele 3 caracteristici rezultate din analiza electorală, într-un concept unitar, sunt cei de la PNȚCD. Cu un slogan de „apărare” a României, nu se apropie de o temă europeană deși sună bine pentru euro-sceptici, cu toate că țărăniștii nu se situează în această doctrină. Bonus pentru că au pus sigla Partidului Popularilor Europeni; la ce popularitate are PNȚ, e de înțeles de ce ar prefera sigla PPE-ului.

One Reply to “Alegeri europene in Arad”

  1. Cred că afișele reflectă perfect nivelul de înțelegere de către populație al rolului alegerilor Europene pt Europa și pt societatea românească… și rolul politicienilor nu este acela de a educa populația ci de a prosti populația… așa că nu mă miră deloc aceste afișe…

Leave a Reply