Cand o face Presedintele, nu e ilegal

Prea multe nu se schimbă în timp. O decriere a acelorași idei, atitudini și practici în cotidianul local sau național devine astfel redundantă la un moment dat. România nu este cu 50 de ani în urmă față de simbolul democrației* occidentale (SUA), ci cu 37 de ani. Simplul calcul reiese din poziționarea președintelui deasupra legii. În România abia în 2014 s-a aflat cu siguranță că presedintele poate sa comita o infractiune fara a fi tras la raspundere in timpul mandatului, pe când Richard Nixon asta anunța într-un interviu televizat tocmai în 1977! Aveți mai jos celebra atunci când președintele o face, nu este ilegal. Un lucru a rămas totuși neschimbat: este la fel de incorect și atunci, cum este acum. Sunt curios ce vor spune aceeași procurori sau alți formatori de opinie când noul președinte (Ponta sau Antonescu sau oricine o fi el) va amenința, șantaja, fura un telefon, lovi un copil sau vinde o flotă, dar nu va putea fi anchetat pentru că ocupă o anumită funcție în stat.

UPDATE: „Prin urmare, rezultă din motivare (n.r. emisă de Curtea de Apel Timișoara), dacă timp de trei ani, nimeni nu i-a tras la răspundere, vameşii au presupus că să pretinzi, să primeşti şpagă şi să faci contrabandă nu e ilegal.” (sursa)

+ Un alt lucru care rămâne neschimbat, de data asta despre Arad:
● În ceea ce priveşte „dezvoltarea urbană”, Aradul figurează pe ultimul loc în ceea ce priveşte oraşele mari. (sursa)
● Parlamentarii rezolvă probleme de administrație locală, cum sunt pasajele rutiere. (sursa)
● Primarul își aranjează premii de la reviste naționale, pentru performanțele obținute de firme private. (sursa)
● Toate profiturile realizate de firmele private nu se prea văd în salarii, și nu se regăsesc la cei care au muncit efectiv. (sursa)
● Clădirile pică efectiv în capul trecătorilor, trimițându-i la spital pentru câteva zile. (sursa)
● Pe când administratorii orașului oferă diplome de hârtie proprietarilor cărora nu le pică clădirile. (sursa)
● Se cheltuie tot mai mulți bani pentru „cultură”, în special mascote și sigle. (sursa)
● După 10 ani în care s-au tăiat fonduri, s-au distrus instituții și s-a demontat întreaga cultură. (sursa)

* The US is an oligarchy, study concludes | Report by researchers from Princeton and Northwestern universities suggests that US political system serves special interest organisations, instead of voters. (sursa)

2 Replies to “Cand o face Presedintele, nu e ilegal”

  1. Hahhaha 🙂 Daca e ceva ce nu se schimba e ca mereu pot intra pe blogul tau si dau de texte corect scrise gramatical si fara argumente sentimentale, ci pur obiective sau logice. Ca o oaza de relax intr-o mare de … a blogurilor romanesti. Nu mai pot cu Radu F Constantinescu 😐

  2. Nu as zice chiar argumente obiective, dar macar logice 🙂 Multumesc pentru aprecierea pozitiva! Sper sa nu uiti de atentionarile de derapaj, atunci cand este cazul.

    P.S. Radu “Fanel” este doar cel mai cunoscut exemplar, dar sunt sute de `bloggeri` ca el.

Leave a Reply