Apropo de politica la TV: va place teza copy-paste?

psd-pdl-pnl-tvEmisiunea lui Andi Moisescu este fără îndoială una apreciată în România și insipră diferiți oameni de mulți ani de zile. Este urmărită nu doar pentru divertisment ci și pentru potențialul de educare, egalată la nivel de popularitate la noi în țară poate doar de cea a lui Moise Guran. Doar că ambii oameni de televiziune devin nefrecventabili când au de mestecat în fața telespectatorilor niște „teme” politice, deși mai corect zis ar fi niște „teme” partinice. În această duminică, după ce președintele în funcție, Traian Băsescu, a vizitat platoruile televiziunii generaliste PRO TV de 2 ori în ultimele 7 zile, Apropo TV a abordat subiectul originalității printr-o abordare de tip cine a copiat pe cine în România.

plagiat-la-case-mari-ia-esca-pro-tvChiar dacă subiectul nu este nou, era de așteptat un moment în care teza copy-paste trebuia să atingă un rival politic al lui Traian Băsescu; dacă nu din narațiunea lui Moisescu, măcar din gura invitaților-comentatori. Nu am văzut însă să fi fost criticată și propria ogradă. Nu cea partinică, ci de televiziune. Adică, de ce nu l-a deranjat pe Andi Moisescu (de altfel, una dintre cele mai prietenoase și cu picioarele pe pământ persoane din televiziune) că mai celebra sa colegă, Andreea Esca, a copiat pentru The One, revista pe care o administrează, un concept lansat de La Blouse Roumanie, Ziua Iei? Cam atât pe segmentul implict.

Într-o modalitate totuși mai explicită, gazda emisiunii își exprimă ușurarea că „se întâmplă și ceva bine pe vremea guvernului Ponta 3”, făcând referire la noul album lansat de formația Grimus. Înțepăturile la subiectele politice pe ordinea zilei au continuat și în remarca „măcar au arătat activiștii de la Luna Amară ce nu se mai poate salva fără intervenția Patriarhiei – Vama Veche și dl. Tariceanu”.

Pentru mine nu este un mister faptul că politica și cultura se întrepătrund într-o asemenea manieră. Dar îmbrăcând forme tot mai subtile, ele merg în subconștientul auditoriului, furându-i acestuia oportunitatea de a-și forma opinia într-un mod cât mai rațional și la rece. Și nu e vorba de marea masă de oameni, ci și oameni atenți de obicei la evenimentele și informațiile din jurul. Un astfel de caz, mai local ce-i drept, l-am observat pe blogul lui Adrian din Arad, care continuă să nu vadă țesătura politică (partinică) evidentă din parada Arad Capitala Culturală. Rezultatul? Mai vorbim peste 10 ani.

Leave a Reply