Dosar de coruptie – Falca, Flota

O dezbatere a procesului penal al primarului actual al municipiului Arad, Gheorghe Falca, este inutila. Au facut alte persoane o poză acestui caz, într-o manieră mult mai plastică decât aș fi făcut-o eu în acest compendiu subiectiv socio-politic, pe care l-am intitulat într-o notă mai personală, Jurnal. Am ales să menționez un alt aspect, mai întunecat, al dosarelor de corupție din România.

Indiferent daca Falcă a fost vinovat sau nu, faptul că acum acesta face turul televiziunilor și cotidienelor pentru a-i avertiza pe cei care l-au denigrat în această perioadă din cauza procesului penal în care era implicat, că își vor primi pedeapsa cuvenită după ce vor pleca de pe acest pământ, este mai mult decât nepotrivit. Așa cum spune și Ciprian Jurma, amânările cerute continuu în toți cei 6 ani de proces, de către avocații lui Gheorghe Falcă, au avut tot motive Divine sau pur și simplu tergiversarea cazului este o manieră clasică de încurcare a procedurilor instanței pentru fabricarea sau distrugerea probelor?

Să ne întoarcem puțin în anul 2011. În 21 iunie, în Constanța fusese găsit mort de 3 zile, unul dintre procurorii care făcuse rechizitoriul pentru dosarul „Flota”, în care Traian Băsescu era inculpat alături de alțe 80 de persoane, pentru vânzarea mai multor nave din flota românească, ce aduce un prejudiciu de 324,5 milioane de dolari Statului. Sigur că putem să ne întrebăm de ce nu au existat tururi de televiziune și cotidiene când acest procuror, Ioan Oțel, a fost pensionat în ianuarie 2006, adică la trei luni după instalare lui Traian Băsescu la președinție. Dar putem să ne întrebăm cum de expertiza tehnică şi contabilă a fost refăcută, în anul 2007, însă de data aceasta nefiind găsit niciun prejudiciu.

Oare nu această înnoire de expertize peste noi expertize, valabilă și în cazul dosarului de corupție a lui Gheorghe Falcă, duce la decizii ale instanțelor favorabile inculpaților?

LuJu atribuie întâmplările din jurul dosarului de corupție, tot zonei mistice, mai exact unui „blestem”:

dosar-coruptie-falca-flota-ioan-amarietoti procurorii care au instrumentat sau supervizat instrumentarea dosarului “Flota”, in care a fost inculpat presedintele Romaniei, Traian Basescu, au trecut prin evenimente neplacute, iar unul dintre fostii magistrati chiar si-a pierdut viata. Dosarul “Flota” pare sa fie, ca si alte dosare controversate, un caz in care magistratii sunt cei care platesc oalele sparte, mai inainte de vreme. La numai doua luni de la anuntul conform caruia fostul procuror anticoruptie Ioan Otel, unul dintre semnatarii rechizitoriului “Flota“ a fost gasit mort in casa, si dupa anuntul ca cel de-al doilea semnatar al rechizitoriului, fostul procuror PNA Vasile Draghici, actual procuror la Constanta, este cercetat de Parchetul General pentru favorizarea infractorul, blestemul dosarului “Flota” loveste din nou. De aceasta data, cel care are probleme este fostul procuror sef al PNA, Ioan Amarie, (foto), acesta fiind cercetat pentru ucidere din culpa, in urma unui accident rutier in care doua persoane si-au pierdut viata.

Eu nu aș da o caracteristică religioasă acestora, și nici una din zona filmelor italiene. Motivația rezultatelor este undeva la mijlocul dintre birocrație și netransparență. Atât.

Leave a Reply