De ce nu Poliția Locală: Argument 1

 

ARGUMENT 1: Comportament de gașcă violentă

      Sâmbătă seara am asistat la o scenă de filmele italiene a anilor 90. Raliul Aradului, ”marele” eveniment sportiv al Aradului din această vară, încă mai se desfășura în jurul orei 22. Mașinile trebuiau așadar să-și urmeze traseul până la stand-uri (din câte mi-am putut da eu seama). Iar tot la fel de ”așadar”, trebuia dirijată circulația în așa fel încât participanții la cursă să facă acest lucru în siguranță.

 
      La intersecția Bulevardului Revoluției cu strada Xenopol, în una din trecerile de pietoni semaforizate ale Primăriei, un polițist dirija traficul. Semafoarele funcționau. Polițistul din cadrul Poliției Locale oprea traficul doar când una dintre mașinile de la Raliu veneau pe contrasens pe strada Xenopol pentru ca să intre pe Bulevard, înspre standuri. La trecerea de pietoni stăteau mulți oameni. Întâmplător era roșu la semafor. Când s-a făcut verde, un băiat a vrut să treacă.

 
      Când a realizat că vine Raliul către el, a grăbit pasul și a ajuns pe partea cealaltă. În acest timp, ”domnul” polițist i-a aplicat o corecție verbală din fundul grădinii. Redau în scris: Buăăă!!! Unde dracu’ te grăbești??? Zi buăăă, ce ești așa grăbiiit?!?!?! La care unul din cei 50 de oameni care așteptau să treacă strada i-a replicat ”domnului” polițist local:

– Ce strigi așa domle’?
– Ceaee băăă?!? Tu ce vreaeeei??? , răspunde (sub)ofițerul apăsând mai greu pe talpa agresivității verbale.
– Nu mai striga !!

      Moment de justiție resimțit de întreaga audiență. Însă victoria a fost scurtă pentru cel care îl pusese la punct pe organul zbierător. Deoarece dintre mulțimea care aștepta la semafor, se aflau și 2 ”colegi” din Poliția Locală. Echipați cu combinezoane (vezi Jandarmeria) și mai mici decât doi școlari puși unul peste altul, s-au deplasat ostentativ către pietonul civilizator. Cu argumentația simplă:

– Ce țipi bă?! Vrei probleme??? Ce țipi?! Ce țipi?! **

– Să nu mai țipe el !

– De ce țipi?! Ia zi ! Cine te crezi?

– Să nu mai țipe el, vi-am zis. De ce țipă așa?!

– Da’ tu de ce țipi la el?! Ia zi ! Vrei probleme?! Unde te crezi??!

– (colegul) Legitimați-vă să nu avem probleme.

**am observat că polițiștii, jandarmii și gorilele-portari ale localelor cu pretenții de club select repetă mult o sintagmă de 2-3 cuvinte, într-o manieră agasantă, ca și cum ar fi surzi, rămânând constanți în sutra lor, indiferent ce le spui doar dacă nu ai o culoare politică populară și recunoscută public.

 

      Văzând întăririle desfășurându-se în favoarea sa, primul polițist local zbierător concluzionează: ”Strigă și ăsta! Că dacă îl calcă eu sunt de vină!!”.

 

DEZNODĂMÂNT

      Aceștia sunt, doamnelor și domnilor, reprezentanții forțelor locale de ordine. I-ați văzut prin oraș. Acei cvasi-robocop echipați în negru, gri sau albastru, cu protecții mai ceva ca un motociclist profesionist și cu o atitudine care i-ar da de furcă și lui Chuck Norris. Cu un comportament neadecvat și incriminator.

 

PROBLEMA

      La ora aceea târzie (~22:00), acel ”polițist” nu era echipat corespunzător (recte, o vestă reflectorizantă). Așa cum poartă, ghici cine, Poliția RUTIERĂ! Care, printre altele, se ocupă de RUTIER, dirijând circulația acolo unde este nevoie. Prin urmare, cineva nu l-a văzut pe domnul de la Poliția Locală. Și a trecut peste sfatul acestuia de a sta la semnalul său. Reacția polițistului local și a colegilor săi a fost una total neprofesionistă, și a arătat de fapt, pregătirea emoțional-afectivă precară a acestora. Ce am face dacă nivelul emoțional al Poliției Rutiere s-ar situa la vârsta unui licean? Ar începe polițiștii să plângă când s-ar prezenta pentru investigații la accidentele rutiere mortale (desprinse din scenele de filme horror).

 

SOLUȚIE

      Are un scop și profesionalizarea. Nu degeaba sunt erau instruiți toți polițiștii din România în 2 sau 3 instituții din țară, verificate, certificate și standardizate, pentru un timp îndelungat, de 3-5 ani. Ca aceste comportamente de gașcă locală să nu se manifeste. Ca nivelul emoțional de reacție să se situeze la un minim posibil. Poate și pentru că toți cei care lucrau ca polițiști în oraș, asta făcuseră din adolescență. Nu vânduseră haine și mașini din Germania împreună cu un tovărâș la obor, înainte să se facă polițiști.

Sigur, era nevoie de o îmbunătățire în pregătire, dar pentru că un lucru se strică, nu înseamnă că îl arunci la gunoi. Ci încerci să-l repari.

8 Replies to “De ce nu Poliția Locală: Argument 1”

 1. Nu stiu daca e vina acestor persoane ca nu au fost pregatite in institutii sau ca nu au fost capabile sa asimileze putin bun simt de-a lungul existentei lor!

 2. Mda, nu ma surprinde catusi de putin. Da-i in pisici pe toti, mi-e scarba de ei cand ii vad. Si sa va mai spun una draguta: pe o strada, un fel de continuare la 30 Decembrie, exista doua gheretute mici, una langa cealalta, la parterul unui bloc. Acolo se aduna zi de zi, la intervale orare diferite, dragii nostri jandarmi. Beau cafeluta, studiaza cucoanele, fumeaza tigarile, mai o gluma, mai o maslina si uite asa trec doua-trei ore din program. Am notat pe ceva si numerele masinilor de jandarmi care se opresc acolo si am facut-o ostentativ, sa ma VADA; Am scris si o reclamatie, dar bineinteles ca nu te baga nimeni in seama in aceasta tara infecta. Abia astept sa strige unul la mine, il distrug verbal. Ma apuca rasul cand ma gandesc la motto-ul Politie Romane. Siguranta si incredere pentru ei probabil, pentru noi nici nu se pune problema. Trebuia sa filmezi tot sa se panicheze nesimtitii.

 3. @Mircea
  Bun simț sau nu, abuzul de putere e sancționabil. Comportamentul pe care l-am menționat aici e într-adevăr la limita abuzului. Dar fiind în serviciul public, ”bunul-simț” nu e o opțiune, e obligatoriu. Face parte și din pregătire. Nu neapărat cea militărească, ci cea teoretică: rolul poliției este să protejeze legea și aplicarea ei, nu să se apere între ei, comportându-se ca o gașcă.

 4. @verdedeparis

  Despre pauze n-ai ce să faci. Reclamația dacă ai făcut-o, nu aveau cum să ți-o soluționeze. Poate dacă făceau gălăgie și îți deranjau somnul. Faptul că pur și simplu stăteau acolo, nu constituie nimic. Nu e vorba că nu te bagă nimeni în seamă. Trebuie să știi să o faci cu argumente (preferabil juridice), tact și cu repercursiuni asupra tuturor dacă nu se face dreptate.

  Motto-urile astea sunt făcute după ureche, sunt ”antice și de demult”. Totuși filmatul se pare ca e ultimate weapon :p În Anglia se striga in timpul protestelor la politistii care agresau “you’re going on youtube” 😀

 5. Vin de pe wwmp unde e un cuib de sobolani din cate imi dau seama si iti spun vreo doua daca imi spui ca trebuie sa fac ceva cu tact. Esti intocmai precum liderii de prin revolutii care indeamna oamenii la calm. E fucking revolutie in tara ta, cum sa indemni oamenii la calm? Cam asa ceva si aici. Si nu cred ca au voie pauze de 30 de minute si nu cred ca pauza constituie fluieratul dupa fete, sincer. In uniforma este reprezentant a ceva, nu te pui tu sa te porti ca-n jungla fiindca tu poti. Atunci si eu pot sa fac reclamatie. De unde stii tu ca nu am facut-o cu tact? M-ai spart.

 6. @verdedeparis

  Hey, no offence meant. Era un “trebuie sa faci” impersonal. Tu spuneai ca nu te baga nimeni in seama in tara asta. Banuiesc ca nu vorbeai despre tine PERSONAL. De aceea am propus ca daca cineva ar dori sa faca o plangere sa o faca urmarind elementele:
  – argumente juridice;
  – tact;
  – repercursiuni asupra tuturor.

  Liderii de prin revolutii? O iau ca pe un compliment? Doar ca nu stiu cand si unde sa fi indemnat eu la calm sau ceva de genul. Pe bune ca e ca la revolutie?! 🙂 Am fost de 2 ori la manifestatiile anuntate in presa in ultimul an. La una nu a venit nimeni :)) Si stateam in mijlocul platoului din fata Primariei. La a doua au venit destui oameni, dar erau mult mai multi pe trotuar care faceau poze ca la circ si mergeau mai departe. Despre ce ”revolutie” vorbesti? Nici macar pe internet nu exista un bulgare destul de mare de nemultumire.

  Sugestia mea era urmatoarea: daca doresti..adica, daca doreste cineva sa aiba efect reclamatia,trebuie aduse argumente obiective, preferabil juridice. Pentru ca nu misca un deget nimeni daca nu e obligat de lege. Aici cred ca putem fi de acord.

  Daca strigam sau reclamam pentru ca nu ne place comportamentul lor moral (fluieraturi,instigare la violenta,pauze prea lungi) sansele de rezolvare a nemultumirilor noastre scad dramatic. De aceea,dupa cum spun si in poveste,politistii erau la limita abuzului.Nu au produs nimic juridic (nu au amendat pe nimeni), dar comportamentul a fost deviant. Ca sa indrept acest comportament la nealocul său, e nevoie parcurg acei pasi. Insa in acest caz nu merg mai departe de primul pas. Daca nu-mi pastrez rationamentul rece (asta intelegeam prin tact), pot fi usor acuzat. Si as ajunge eu cel inculpat (justitia -nefunctionala- din Romania judeca totusi maruntisurile gen insultarea unui organ al legii, cu severitate, poate cea mai mare), în locul lor.

  O seară faină !

  *BTW,ce vorbesc oamenii in comentarii pe WWMP News nu tine de mine,sobolanisme sau nu. Nu amesteca lucrurile 🙂

 7. Da, am inteles, dar m-am atacat 😀 Revolutia era un exemplu, ma gandema la manifestarile aparute in ultimul an prin toate colturile Europei si chiar lumii. Amestec, bineinteles ca amestec, nu-mi place golania decat daca o practic eu 😀

Leave a Reply