Alternativ

      Acum mai bine de 1 an, scrijeleam câteva rânduri despre o Românie altfel. Menționam ”nebunia” ca factor motivator pentru promovarea profesionalismului și a restaurării eticii. Ei bine, din momentul acela, pot spune că am acționat cam ”nebun”, în spiritul ideii din 2009. Unele persoane, cum este Alexandru Mafteiu, mi-ar spune că m-am luptat degeaba cu morile de vânt. Pe de altă parte, au fost și persoane, ca Andra Huțuțui, care au ”înnebunit” acolo în prima linie, în solidaritate cu alți nebuni anonimi. De mai bine de 1 an, această formă de eliberare a frustrării acumulate din toate neajunsurile și nedreptățile, cred că și-a atins o limită.

      Am atins acel prag în care ”conștientizarea” și ”informarea” (2 termene dragi cererilor de finanțare europene) au dus la un oprobriu piețar, dar la nicio reglementare. Și nu am niciun motiv în a aștepta ”să se reglementeze” (modul și timpul gramatical cel mai lipsit de responsabilitate civică). Apatia multora nu reprezintă o scuză a acțiunilor mele ne-bune.

      Ce mai contează că, cel mai probabil, toți tâlharii acestei țări o să scape basma-curată, făcând plajă pe nu știu ce insulă sau coastă, pe când fraierii (termen prin care sunt caracterizați cei care ”nu știu să se descurce”) din România o să -și  taie generațiile de datorii statale și private, numărându-și coastele flămânzite de la ceața unei ”trăiri bine”. Destul.  Sunt numeroși cei care se prefac și transpiră ipocrizie prin toți porii și toate fibrele costumelor. DAR sunt destui ȘI cei care își fac treaba bine și profesionist, au onoare și își respectă cuvântul dat.

      Săptămâna trecută, la această oră asistam la rostirea unor adevăruri crunte și simple. ”Dacă intram pe geam în Librăria Corina și nu pe ușă, așa cum este ea destinată, credeați că este ceva în neregulă cu mine.” Cuvintele lui Radu al României nu erau destinate unei pledoarii pentru monarhie, nici măcar pentru Casa Regală a României. Erau pentru normalitate. La eveniment a mai fost prezent un arădean care a atras atenția tuturor. Acesta servește Armata altui stat membru al Uniunii Europene.  Și o face cu demnitate păstrându-și în același timp calitatea de român. Am fost uimit cum statura unui om de 1 m 60 poate fi așa impunătoare și exsudantă de respect.

      Mi-am propus să acționez în scopul unei profesionalizări accentuate. Discutând zilele trecute cu un amic, am conchis că facultatea nu ar trebui să reprezinte parafarea unei specializări ci demararea ei; începutul unui drum anevoios dar recompensator. Și pentru asta trebuie să te înarmezi nu cu diplome, nu cu ”studii” prin străinătate, oportunisme, lupte pentru putere și afirmare, învârteli și adaptări contextuale, ci cu răbdare și onestitate. Mă voi dedica unor acțiuni concrete; nu degeaba cuvântul se traduce în engleză în beton. Cu ele (acțiunile și betonul) poți construi ceva durabil. Semper Excelsius încă rămâne în prim-planul promovării ideilor prin acțiuni, însă acțiunile personale de profesionalizare se vor înmulți.

      Pe curând!

7 Replies to “Alternativ”

 1. Da, asa este. Sa ajungi tu insuti un profesionist in ceea ce faci -> performanta -> rezultate concrete.

  Consider ca in momentul de fata intr-adevar cel mai bun lucru pe care il putem face este sa investim in noi intr-un mod real. Nu inseamna insa ca renuntam la acele idei pentru care am “luptat” (e mult spus, Mihnea) in prima linie. O sa incerc in continuare sa informez si sa ii fac pe oameni sa constientizeze ce se afla in jur. Dar nu voi avea prea curand, din pacate, raspunsul la intrebarile “Care e raul mai mic? Pe cine sa sprijin? Cui sa ii incredintez puterea mea de a alege?”… e o poveste lunga. O sa o continuam la o bere, daca vrei.

 2. Stiti, din nefericire (pentru ca aceasta idee ne segregheaza) eu imi sustin IPOTEZA. Anume, ne luptam cu morile de vant iar castigul e acelasi oricand, oriunde si oricum. Ca si a lui Don Quixote. Eu sper doar sa ne (sa va) treziti la timp si sa centralizati atentia pe VOI (pe tine Mihnea) si nu pe societate. Cum sa schimbi o societate? Adica, ma intreb eu insumi, asa uneori, de ce oamenii acestia nu inteleg odata si odata ca ei sunt mai importanti decat restul. Vi se pare ca sunt egocentrist? Ei bine, aveti dreptate. Eu zic ca urmatorul pas ar fi sa ne (din admiratia si respectul meu pentru cei care sunt NAIVI si cred in bunatate suprema si corectitudine in aceasta societate canceroasa, folosesc ‘ne’) legam de copacei si sa protestam. Am un miliard de argumente, de ce Tu, Mihnea si Tu, Andra esti mai important(a) decat ‘corectitudinea alegerilor prezindetiale’. Dar va dau un raspuns specific societatii in care crestem: ‘de-aia’!

  Bun. Eu zic ca oportunisti e un cuvant greu. Eu as folosii adaptabili. Dar fiecare cu ale lui, acum.

  De ce imi pierd timpul spunad aceleasi lucruri de fiecare data, in fiecare post? Pentru ca imi pasa. Stiu, modul meu de a vedea lumea e al meu. Si poate nu e cel mai corect. Dar macar e cel care ma ajuta pe mine sa cresc. Sa ma dezvolt si sa fiu mai bun si mai intelept. Cred ca energia nu e inepuizabila … asa ca eu vreau sa scot ce-i mai bun de la mine. Mi-ar place o societate mai … rationala, mai putin cretina si ALTFEL. Dar imi place mai mult un Alex mai bun azi, decat ieri. Asa ca, trageti voi concluzia.

  Mult succes!

 3. A fost Radu al Romaniei la Corina? Bai, dar eu chiar nimic nu stiu 🙂 Prea multa seriozitate. Dar e un tel nobil, multa bafta 🙂

Leave a Reply