Un om între sute

– March 27 at 10:46pm 

Domnilor colegi,

În legatură cu anunțul personal al profesorului Michael Shafir, o singură precizare am de făcut: eu, Andrei Marga, nu am cerut, în nici o formă, continuarea activității la Universitatea Babeș -Bolyai, având contract cu universități din alte țări.

Ca urmare, activitatea mea la Universitatea Babeș-Bolyai s-a încheiat, sub toate aspectele, deja în 13 martie 2012.

Prof.dr.Andrei Marga

Așa arată începutul postării cu numărul 100 de pe acest blog.

Chiar dacă este jurnalul meu personal on-line, un jurnal-compendiu al societății în care trăiesc, axat în mare parte pe aspectele socio-politice din Arad și din România, din când în când mai public și niște învățăminte pe care le extrag de la diverși oameni cu care am interacționat de-a lungul timpului.

——————-

Andrei Marga este un cărturar. În timpul facultății, orele acestuia erau interminabile. Dacă nimereai ca subiectul discutat de dânsul să fie unul care te intriga, uitai de pauza aferentă dintre orele de curs și chiar învățai câte ceva (nu neapărat noțiuni teoretice în sensul tehnic, ci învățăminte).

Nu credeam că există atât de mulți studenți nepăsători în buricul târgului universitar transilvănean – Cluj Napoca. Mai ales în 2010 când am avut parte de o primăvară timpurie, călduroasă și senină. Mai ales când orașul înflorea cu organizații studențești mai ceva ca ghioceii. Poate și profesorii au avut o imagine de sine prea importantă pentru a cere un sprijin. Ne-am văzut toți de ”treaba noastră” și am pierdut cu toții câte puțin. Claudiu Cristea a scris odată pe blogul său că atunci când ți se ia un drept nu realizezi injustiția decât atunci când ți s-au luat prea multe drepturi pentru a te mai putea împotrivi, mai ales în privința acelui prim drept luat pe care nu l-ai sesizat și care a dat startul întregii încătușări.

Rădăcini

Domnul profesor Marga a avut de-a lungul timpului poziții civice și politice ferme. S-a pronunțat împotriva pensionării forțate a cadrelor didactice ”bătrâne”, dar nu a raliat mulții săi simpatizanți, tineri și adulți deopotrivă, să îi urmeze protestul. A lăsat pe fiecare să decidă ce merită făcut și pentru ce ar fi de folos să lupți. Nu credeam nicio clipă  că se va ține cu ghearele de funcția de rector și profesor al UBB. Chiar dacă injustiția s-a petrecut și a afectat și pe alți oameni interesanți din Universitate.

Nu a rămas îndrădăcinat în funcție pentru că, asemeni oricărui profesionist, domnul Marga este bun în domeniul în care este specializat: cărturăria. Pe când pozițiile (locurile de muncă) în care ești ales nu sunt specializate: nu există Școala Postliceală, Facultatea sau Doctoratul de Rector, Primar sau Parlamentar.

De am avea încă 100 de oameni de această calitate, România ar fi un loc mai bun.

Leave a Reply