Ziua InterNationala a Democratiei

Mai presus de începerea anului școlar în România, astăzi este Ziua Internațională a Democrației. Un cuvânt atât de des folosit, dar prea puțin înțeles, începând de la orele de educație civică, cheltuielile în scara de bloc și până la procedura votului. E destul de complicat și în același timp foarte ușor de aplicat – aplicarea voinței celui reprezentat.

Astăzi, la multă vreme după ce se presupune că România a intrat în „lumea democratică”, încă medităm asupra libertății și tiraniei, cu exemple din politica si socialul cotidian. Pe fondul unor politicieni votați de oameni cu principii liberale, de dreapta, care declară proprietatea un obicei comunist, putem să reținem drept cadou pentru democrație și -de ce nu- celor care cred spun că trăiesc într-una, chiar de ziua ei, un lucru: „Trăim ca să ne împlinim visele, distrusule!”

Până când această urare va fi un lucru de la sine înțeles -în școli, la bloc, sau la vot- să încercăm să răspundem (fiecare pentru sine) la următoarea întrebare: când se celebrează Ziua Națională a Democrației în România?

Leave a Reply