Fii mai mult decat un șocâte! Rosia Montana ideologica

rosia-montana-ideologica

Roșia. Montană! Producătoare de locuri de muncă! Aducătoare de cianură! Provocatoare de proteste și de vizite de studiu parlamentare. Dar cum rămâne cu Roșia Montană generatoare de ideologie?

Dincolo de ceea ce Mircea Badea numea „șocâte isteric de conjunctură” (adică persoana care s-a apucat să meargă cu bicicleta numai pentru că este în trend, sau care citește anumite cărți doar pentru că alții citesc acele titluri), dar și dincolo de politicienii care văd în orice adunare de mai mult de 10 oameni, un prilej de a electoraliza*, există anumiți oameni care sunt de mult timp atenți la ce se întâmplă în cazul Roșia Montană și și-au argumentat poziția în mod public de nenumărate ori. Ce se întâmplă în aceste ultime luni este interesant de observat dintr-un punct de vedere ideologic.

Pentru început: nu avem de-a face cu o cenzură mediatică, așa cum le place unora să strige la adresa mass-media; protestele nu au fost transmise LIVE (în principal din decizia ghiocelească** a șefilor redacțiilor de știri), dar numeroși oameni de televiziune au dezbătut subiectul cu politicieni de rang înalt, cum ar fi premierul Victor Ponta. Imagini au circulat însă pe medii internaționale – cum este france24 – și chiar au fost preluate de posturi naționale ca TVR news în cazul retransmisiilor euronews. Chiar și cea mai urmărită emisiune în primetime va dezbate acest subiect diseară. Să vorbești de cenzură pe marginea subiectului este puțin exagerat. Omisiune subiectivă, da. Dar nu cenzură. În plus, „problema” pe care am avea-o în schimb în jurul subiectului este aceea a unei polarizări ideologice evidente.

rosia-montana-ei-au-noi-nuCeea ce a început ca un simplu caz ecologic (mișcarea ecologistă are totuși părți intrinseci de stânga), Roșia Montană a ajuns să fie dezbătută în termeni ideologici de stânga duși la extrem de către cetățenii cu neaplecare spre idei politice. Am ajuns la „cine ia aurul țării?”, într-un ghiveci de populism, cu urme de patriotism și sos opțional de șovinism, imediat ce începem să caracterizăm canadienii – chiar dacă o bună parte din compania RMGC este deținută de români cu dublă cetățenie – ca fiind hoți și criminali; nu ar scăpa de etichetă nici americanii de la Chevron în cazul gazelor de șist.

„Pozițiile de la dreapta spectrului politic sunt cinice şi aservite intereselor lui Traian Băsescu. A critica corporațiile este de negândit. Faptul că protestele din ianuarie 2012 au fost împotriva unei guvernări de dreapta sau că românii au susținut tentativa eşuată de suspendare a lui Băsescu sunt privite resentimentar de analiştii de dreapta.  Mesajul lor pentru duminică este: spălați-vă pe cap cu Ponta. Nimic însă despre atacul la dreptul de proprietate adus de  legea specială ce va ajunge în Parlament.” (sursa)

Ei ideologie, Noi demagogie

Drept la proprietate. Exploatarea resurselor naturale naționale. Agenda ideologică, în principal de stânga, a început să mute discuția în afara zonei ecologiste. Apoi, ceea ce este nociv cu adevărat, cei de dreapta nu ating subiectele ridicate de aceștia, ci aleg să ducă discuția către domeniul politic strict electoral, cum bine se exemplifică în sursa de mai sus.

Premierul Ponta, la rândul său, evită ideologia și răspunde politic atacurilor lui Băsescu, cel care în 2012 îndemna să înceapă mineritul la Roșia Montană: “Dacă ţineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care laşitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluţii, puteam doar să anunţ că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată” (sursa)

rosia-montana-revolutie-incepe-huhPe un banner stă scris Revoluția începe cu Roșia Montană. Care revoluție? Pentru debarcarea guvernului ca în anul trecut? Unii revoluționari scandează să scăpăm de FSN. Adică PD(L) și PSD. Bun, și atunci ați fi tentați să votați cu PNL. Aa, am uitat să precizez că „Preşedintele liberal, Crin Antonescu, a arătat că încă nu a decis ce poziţie va avea faţă de acest proiect dar că susţine 100% dezbaterile tehnice, calme, pe această temă.” (sursa)

Iar dezbateri tehnice pe marginea proiectului minier există. Există chiar și dezbateri civice și activiste provocate de fenomenul Roșia Montană. Trebuie să te intereseze mai mult decât trendul. Fii mai mult decât un șocâte***! Glumele te îndeamnă să faci asta. Fii conștient de ideologia folosită și de faptul că politicienii răspund pe palier electoral. Dacă nu faci asta, înseamnă că nu ai învățat nimic. Iar fabricile de cauciuc și numărul mare de autoturisme nu te sufocă, factura enormă la curentul electric îți scapă înțelegerii sistemice, iar peste ani o să te uiți în gol.

Deturnarea

În fond este vorba despre deturnarea unui subiect și subiecților săi (în cele din urmă), în funcție de dorințele și planurile deturnatorului. Toată treaba seamănă cu deturnarea mișcării Tea Party din SUA de către politicienii conservatori (republicani). De fapt, cazul Roșia Montană se înscrie într-un tipar regăsit pe de-a întreg teritoriul Statelor Unite, și chiar ecranizat recent. Dar despre asta, cât de curând, pe WWMP News.

———————————————————-
*electoraliza = a socializa doar în scop electoral;
**ghiocelesc, -ească = poziția `ghiocel` este semnificativă pentru capul plecat și trunchiul aplecat înainte; se regăsește de multe ori la ghișee;
***șocî́te = regionalism, șoarece;
FOTO: sub25.ro, Dan Perjovschi, Diana Costea;

3 Replies to “Fii mai mult decat un șocâte! Rosia Montana ideologica”

  1. Să protestezi pentru Roșia Montană acum e mai la modă decât sunt bicicletele vintage pentru pițipoance. De ce nu au protestat la fel și pentru alte cauze? Când a concesionat Guvernul explorarea, dezvoltarea şi exploatarea petrolieră celor de la OMV sau după referendumul pt demiterea lui Băsescu sau pentru bătaia de joc cu autostrăzile. Astea nu sunt la modă…? Sunt convins că ce se petrece acolo e o măgărie și contractul acela e în dejavantajul nostru dar… nu vreau să protestez numa să fiu și eu cool… și să am impresia că am salvat lumea.

  2. Mario Csipai, tocmai asta este… acum am ajuns la ultima picatura! daca nu s-a protestat inainte, de ce sa nu se protesteze ACUM?? hai sa ne lamentam si sa stam relaxati in fotoliu ca oricum e prea tarziu?? sau cum??
    noi care am iesit in strada, am facut-o pentru Rosia Montana, pentru Romania! NICIDECUM pt a fi cool!!

Leave a Reply