Spectator, votez

În loc să ofere ceva concludent votanților, ultima săptămână de campanie arată cât de obtuză poate fi oferta electorală, limitând spațiul de dezbatere la: Băsescu certându-se cu oricine aproape în fiecare zi după ora 18:00, chiar și cu publicația-pamflet Cațavencii (!); Mircea Badea concurând pe facebook la numărul de Like-uri cu cel care ocupă funcția de președinte; Cioacă (soțul și protagonistul dramei televizate Elodia) mai mult decât suspect de arest; USL răspunzând la ieșirile agresive ale liderului-de-facto al PDL, cu o campanie de publicitate ”Băsescu o are mică”; Neamțu iar plimbându-și funia cu usturoi pe străzile cartierului Micălaca; Gh. Seculici oferind citate dintr-un poet italian filo-fascist, dar nerăspunzând unui simplu e-mail.

În aceste ultime zile, am văzut lucruri și mai interesante: căni ARD, ciorapi USL, CD de colinde a lui Falcă & MRU; dar pe lângă toate acestea, un lucru banal cred că are de departe cea mai mare șanse să inoveze orice campanie politică. Dacă în Timișoara, se folosesc alăturări de cuvinte care induc în eroare alegătorii, în județul Arad au apărut bannere și mesaje înfățișându-l pe Dorel Popa (cu poza, sigla și semnătura lui) ”mărturisind” alegătorilor cum că motivul candidaturii sale în colegiul senatorial de pe Valea Mureșului constă în faptul că municipiul Arad a fost într-atât de distrus de mandatul său de primar, încât nu își mai poate arăta fața alegătorilor din oraș. Șeful de campanie al USL Arad ripostează și depășește imaginația altor așa-zise ”creiere” de campanii, fie ele Ciuvică, Gușă, Tătaru sau Lazurcă.

Mihai Răzvan Ungureanu renunță la candidatură

Dintr-un fluturaș (vezi foto) găsit în cutiile poștale a aproape tuturor din municipiul Arad, candidatul PDLARD pare să transmită votanților că nu mai candidează, datorită reacțiilor ostile din partea arădenilor, iar în aceste condiții roagă alegătorii să ignore numele lui M.R.U. de pe buletinele de vot, deja tipărite, urmând ca doar cei 3 candidați rămași în cursă să conteze. Materialul este unul de calitate și în același timp cred că și în limitele literii legii, nefiind folosite semne electorale. Tactica utillizată poate să aibă rezultat concret, pentru că (1) a fost declanșată în ultima zi de campanie, iar un răspuns din partea lui MRU – de proporții asemănătoare da, dar nu unul eficient de genul unei apariții televizate – nu mai poate fi aplicată, decât poate în ziua votului, lucru care ar încălca legislația în vigoare. Iar apoi, (2) alegătorii ar fi mai tentați să atribuie candidatului pentru care ar fi fost dispuși să voteze, niște cuvinte neagresive, de mulțumire și de resemnare.

Ideea e că…

Așa cum se obișnuiește în conversațiile cotidiene, ideea în jurul căreia se învârte și acest început de ciclu electoral-politic este același ca dintotdeauna. Degeaba fostul partener al PDL-ului, Dacian Țolea, se supără pe procesul de stabilire a ofertei de candidați, în ultimul secol, nu am ieșit din clivajul distrucției și reconstrucției. Fie că vorbim de Frontul Salvării Naționale din 1989 sau Frontul Renașterii Naționale din 1938. Același tip de extremiști, aceleași feluri de diversiuni, iar în final, același spirit de spectator. În acest sens, mai jos am atașat un videoclip realizat de o persoană pe care mulți o consideră paiață, dar care -poate la fel ca Charlie Chaplin în Dictatorul- este dispus ca folosind umorul în atragerea maselor de oameni, să le ofere în momente-cheie și o bucată de înțelepciune.

Leave a Reply