Iancu si dreptatea…în pace

De aproape când mă știu, în holul casei stă agățat pe perete un tablou portret al lui Avram Iancu. Îmi amintesc și acum de excursia la Țebea la care am mers împreună cu familia când încă eram în școala primară.

Poveștile romanțate despre lupta lui Iancu împotriva stăpânirii austriace și maghiare s-au disipat ani mai târziu când citisem mai mult despre întâmplările de atunci. Despre crimele și violențele la care au fost supuși mulți transilvăneni; era până la urmă război. Mai mult a fost dezamăgitoare relatarea sfârșitului acestui om, considerat azi erou al Țării Moților. Tumultul său pentru emanciparea socială a românilor din Imperiul Austriac (Habsburgic) a fost în zadar, fiind refuzat de împărat de nenumărate ori, chiar dacă acesta din urmă l-a amăgit pe moț de tot atâtea ori că doleanțele sale vor fi îndeplinite.

Este o lecție oarecum pentru cei de azi: cu violența nu rezolvi nimic în beneficiul tău; moții pe care Iancu i-a adunat și motivat în lupta cu maghiarii care se revoltaseră împotriva imperiului, i-au adus beneficii Împăratului, daune maghiarilor și nimic românilor… Fără niște pârghii solide, negocierile de pe poziții inegale n-au niciun sorți de izbândă. Oricâtă dreptate ai avea, cazul lui Avram Iancu ne arată că poți muri cu dreptatea în mână.

Chiar dacă sunt prea idealist în dese situații, am toate lucrurile de mai sus în minte. Nu mă apucă idolatrismul patriotic atunci când politicienii autohtoni mai găsesc un truc populist în mânecă. Nici nu îmi fac speranțe deșarte privind un viitor ”european” sau unul ”neaplecat”. Știu că odată, cu un Avram Iancu, puteai să îți cumperi doar un pachet de cartofi prăjiți, și nicidecum emanciparea socială reală.

2 Replies to “Iancu si dreptatea…în pace”

  1. Lectia oarecum nu este impartasita decat de mai putin de 60% din totalul populatiei. Si cred ca am fost indulgent cu respectiva cifra… pe ce imi bazez afirmatia? hai sa spuneam ca deocamdata doar pe calupurile de la stirile ProTV de la ora 17 LOL

  2. Primul sfat ar fi nu te mai uita la ProTV. Apoi, lecția de care vorbim nu este învățată nici de Statele Unite care au un război încontinuu de când s-au constituit ca uniune de state. Aici în România abia învățăm cum e cu libertatea și alegerile libere (nu cele politice, ci individuale, de toate zilele; inclusiv cele de a răni alți oameni). Și Gorgan cita un clasic în viață, care descrie eroul ca fiind cel care omoară mulți oameni. E o alegere până la urmă.

Leave a Reply