De ce sa ne amintim de TVA redus de la 24% la 19%

Subiectele de pe agenda publică sunt altele decât reducerea TVA de la 24% la 19%, adoptată cu 306 voturi pentru, 2 împotrivă și o abținere în ședința de ieri a Camerei Deputaților.

TVA 24 la 19 Parlament

Pim-ministrul Victor Ponta (nu „domnul general”) s-a declarat un premier fericit, însă opoziția nu a găsit motive de laudă. Chiar dacă fusese parte din programul electoral pentru care au fost votați în 2012, cei din PNL nu pot aduce în prezent memoria USL pentru că ar reaminti faptul că fuzionarea cu PDL a ucis USL. În schimb, prezintă reducerea TVA ca fiind proprie în programul de guvernare lansat în februarie 2015. O persoană informată sau cu o minimă memorie poate verifica de fapt programul de guvernare 2013 – 2016 al cabinetului Ponta. Imaginea corectă promovată ar trebui să arate astfel:

USL PNL PSD TVA 24 19

Într-adevăr, reprezentanții mediului de afaceri pot justifica reducerea TVA la 20 % în loc de 19% (se calculează relativ ușor 1/5 din sumă), dar problema ar trebui pusă de către aceștia de ce 19% și nu 10% – este ținta tuturor firmelor, IMM-urilor, PFA-urilor ș.a.m.d. ca taxele datorate Statului să fie cât mai mici, nu ca acum când se discută sustenabilitatea reducerii și deficitul bugetar. Comparativ cu restul statelor membre ale UE, echipa de comunicare a premierului furnizează două tabele destul de explicative.

TVA 24 la 19 Uniunea Europeana TVA 24 la 19 Deficituri bugetare

Ca atare, nivelul TVA nu este nici cel mai mic, nici cel mai mare din UE, poziționându-ne din nou în rândul celorlalte state membre. De asemenea, un alt semnal de normalizare este respectarea promisiunilor electorale, guvernul actual sprijinit de Parlament demonstrând că politicienii se și pot ține de (unele) promisiuni.

One Reply to “De ce sa ne amintim de TVA redus de la 24% la 19%”

Leave a Reply