Sa legalizam cersetoria

Entertrainer a publicat în eterul internetului o idee care merită mai multă atenție. Poate că intenția a fost un pamflet, dar având în vedere lipsa de bani din bugetul național, precum și împleticeala Guvernului de a găsi noi metode viabile de taxare, poate chiar ar trebui să legalizăm cerșetoria.

sa-legalizam-cersetoria-jimm
FOTO: Buda Andreea Bianca

Mai devreme, am fost abordat în oraș de un tânăr. Cu vorba grea și împleticită, mi-a spus dacă nu am cumva posibilitatea de a-i oferi un loc de muncă. Ieșise cu câteva secunde înainte dintr-un birou notarial cu un pachet de biscuiți, deși intrase cu aceeași doleanță. A explicat pe scurt că a venit dintr-o casă de copii, iar acum nu are un adăpost deasupra capului. Și nu are ce mânca și, și, și. M-am enervat..

Poate că povestea lui e una reală sau poate că s-a adaptat cerințelor din domeniu. Oricum te atinge. Iar reacția fiecăruia poate varia. Am putea totuși face un demers pe termen lung.. Spre exemplu, la momentul publicării ideii-pamflet, lumea civilizată celebra Ziua Inițiativei Cetățenești, European Citizens’ Initiative Day. Cu această nuanță în minte, de ce să nu mai completăm rețelele de petiții și petiționari cu (ce altceva?) o nouă petiție: Legalizați Cerșetoria!

Decât tâmpeniile de revendicări gen – Aradul Capitală Culturală Europeană – aceasta petiție ar avea un beneficiu real pentru o parte din populația României (țineți minte, legile se emit pentru tot teritoriul țării, iar în cazul unei „legi europene” aceasta are efect pe tot teritoriul U.E.).

Avem 2 posibilități:

  • Cod CAEN/COR – fie introducem activitatea în câmpul muncii legale și fiscalizate (CAEN – clasificarea activităților din economia națională, COR – clasificarea ocupațiilor din România) și lăsăm pe seama lor toată tevatura cu care se înconjoară legislația în vigoare — Trebuie făcută și o conferință sau un târg de companii de print, care ar echipa cerșetorii cu case de marcat? Nu știu unde ar afișa aceștia coala A4 cu „clienții sunt obligați să solicite și să păstreze bonul fiscal până la ieșirea din unitate”. Am ajunge cel mai probabil la evaziune fiscală și chiar nu e acesta scopul.
  • ONG – fie cerșetorii s-ar putea asocia pentru a se scoate din sărăcie (chiar și o întreprindere socială sună promițător) și pe ceilalți ca ei din aceeași sărăcie. Cerșitul în sine este transformat în strângere de fonduri, iar fiecare primește o chitanță din partea (de exemplu: ) Asociației Săracii Aradului. Rămâne totuși problema sediului fiscal, iar competiția (Biserica Ortodoxă Română se ocupă în parte cu ajutorarea nevoiașilor) este acerbă și are mai multă influență în domeniul legislativ.

Rămâne de văzut dacă pentru promovarea ideii și invitarea cetățenilor (europeni) de a semna petiția, va fi nevoie de un scandal cu lapte, o ocupare de universitate sau o demonstrație internațională cu măști internaționale. Oricare ar fi modalitatea, dacă ne pasă de comunitate, ar fi nevoie de toate acestea pentru a putea să Legalizăm Cerșetoria.

Leave a Reply