USL la 2 ani

Ieri s-au împlinit 2 ani de când s-a semnat oficial colaborarea între 3 forțe politice cu istorie diferită și convingeri diferite: PSD, PNL și PC. Astfel s-a realizat ceea ce mulți analiști nu credeau că se va întâmpla în politica românească atât de dezbinată și de împărțită de atâtea interese: Uniunea Social Liberală.

usl-2-ani-zgonea-jimmCel mai relevant raport de activitate al acestei alianțe politice (deci nu alianțe electorale), o face președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Ceea ce surprinde în această perioadă nu este faptul că alianța nu s-a rupt. Dacă ești puțin atent și realist, din toată experiența USL poți extrage câteva idei:

  • o opțiune politică cu rezultate nu se încropește cu 2 luni înainte de alegeri (cc Mișcarea Creștin-Liberală, Alianța România Dreaptă,  Forța Civică);
  • dacă vrei să câștigi electoral împotriva unei forțe (PDL), nu o poți face pe cont propriu, ci printr-o antagonizare unitară, conformă oarecum cu teoria apusului partidului dominant, formulată încă din 2006;

Durata și suspendarea

Perioada de existență a alianței politice (USL) nu trebuie pusă în discuție până ce aceasta nu își învinge complet adversarul politic. Iar până la acel moment, mai sunt 2 rânduri de alegeri (poate chiar 3, dacă includem regionalizarea). Îl compătimesc într-un sens pe Băsescu; existența sa politică de azi este întreținută doar pentru a folosi USL-ului în alegerile viitoare.

Sindicalistul Petru Dandea observa ieri foarte bine, alături de deputatul arădean, Mihăiță Calimente, că la Bruxelles sunt încă în funcții ”prietenii populari” (din Partidul Popularilor Europeni) ai lui Băsescu și PDL. Asta arată, dacă nu era clar pentru cei din mass-media, că în alegerile europarlamentare din 2014, va fi invocat argumentul referendumului pentru maximizarea scorului electoral. Va fi totuși un pic mai complicat, pentru că sistemul de alegere al europarlamentarilor este diferit de cel național, iar listele USL s-ar putea dovedi problematic de alcătuit.

Deci, problema suspendării nu se pune, indiferent dacă Guvernul funcționează, iar președintele își îndeplinește funcția decorativă, sau dacă Băsescu a încălcat Constituția prin faptul că a condus ședința CSM de acum ceva timp, în loc să o prezideze (adică să facă un act de prezență). În logica electorală, trebuie câștigate niște alegeri.

logo-usl-jimmDez ideologizare (sterilă)

Uniunea Social-Liberală a mai adus în prim plan colaborarea bi-ideologică. Sigur, multă lume va spune (pe bună dreptate uneori) că partidele din România nu au nicio treabă cu ideologia. Dar și cu aceste acuzații, până la urmă liberalii au colaborat cu conservatorii și social-democrații pentru o alianță care să guverneze. Și momentan, până după alegerile din 2014, asta face. Cu o combinație interesantă de măsuri economice bi-ideologice. Ceea ce poate anula disputa sterilă a ideologiei pe care PDL-ul de dreapta o invoca în timp ce angaja mai mulți oameni în instituțiile statului decât precedenta guvernare de stânga de la începutul anilor 2000. Până la urmă, Ponta are dreptate când spune că „show-ul e bun pentru rating, nu pentru economie”.

In the modern world, when too few citizens have the time or opportunity to analyze the forces shaping our lives, and the lines between news, advocacy, and entertainment are increasingly blurred, ideological conflicts effectively waged may be good politics, and provide fodder for the nightly news, and columnists, but they won’t get us to a better future.

(Bill Clinton, Back to Work, 2012)

Outsideri

O altă concluzie, despre cei care nu au fost de la ”început” (adică acum 2 ani) alături de acest proiect politic, nu se pot identifica cu el. De exemplu, dacă urmărești declarațiile lui Sorin Frunzăverde, mai ales în ultima săptămână, încă vorbește despre USL ca și cum ar fi ceva opus de propria persoană.

One Reply to “USL la 2 ani”

Leave a Reply