Elevi, ultima frontieră

Anul trecut avertizam, în ”nebunia” mea activistă, că gheata guvernanților va călca și pe elevi. De ce? Pentru că rămâneau printre singurele categorii sociale care nu aveau asociate un invectiv, care rămâneau fără o ură de exploatat în discursurile agresivității promovate de portocala politică în ultimii 10 ani. Iată că am ajuns din păcate, odată cu acest BAC, la îndeplinirea profeției.

 

La examenul de bacalaureat şi-au făcut treaba cadrele didactice, şi-au făcut treaba corectorii, şi-a făcut treaba Ministerul Educaţiei” zice Ministrul Educației. Logica Funeriului e că elevii sunt proști, iar pe lângă asta, fraudează enorm, mituiesc și înșeală. Așa că trebuie să îi filmăm, să îi pedepsim și să băgăm frica în ei. Căci dacă forță brută nu e, nimic nu e. Modelul pedeapsă-răsplată e folosit de antrenorii de câini. O folosea și Inchiziția. Cred că istoria a demonstrat că la oameni această tehnică nu dă roade.

 

Și în special la oamenii secolului 21 ! Cei care au îndurat dictaturi și tiranii și s-au revoltat, arătând semenilor din lumea-ntreagă că oricât încerci să impui ceva prin forță brută și agresiune, oamenii nu se lasă antrenați ca niște mamifere. Mai degrabă aleg moartea decât supunerea. Și dacă nu reușesc să subjuge populația României sub jugul fricii fizice, reușesc să o facă prin învrăjbirea cetățenilor între ei.  Singura realizare a Ministerului, treaba aceea făcută cu brio de Funeriu și restul de soldați portocalii este: reducerea la ZERO a încrederii între semeni.

 

Cred că am evoluat. Vreau să cred că frontierele viitorului nu stau în suspiciunea reciprocă generalizată. O lume SF imaginată și temută atât de Huxley cât și de Orwell. Asta NU. Suntem capabili de lucruri mai pozitive. Asta include și motivarea unora de a da și a primi mai mult de la semenii care, până la urmă, formează societatea în ansamblu. A chain is as strong as its weakest link. (Un lanț este atât de puternic precum cea mai slabă zăbrea.) Putem aplica asta și inteligenței, puterii și profesionalismului. Cred că trebuie să evoluăm.

7 Replies to “Elevi, ultima frontieră”

  1. Putem, dacă vrem! Ori ei tocmai asta nu vor, pentru că un om mai evoluat se gândeşte bine înainte să pună ştampila!

  2. Eu m-am ferit de toata problema asta cu bac-ul si m-am gandit ca nu are rost sa o comentez, cunoscandu-ma bine si stiind ca sunt mult prea vehementa. Dar din nefericire, peste tot se vorbeste despre asta. Eu ma bucur. Mie imi place ca au picat multi, foarte multi la bac. Soc, soc, soc! Elevii romani sunt prosti. Nu sunt prosti, oameni buni, sunt doar lenesi. Multi dintre ei sunt talentati, invata singuri de pe net diverse arte, au cunostinte de informatica, sociologie, filosofie, etc. avansate, dar sunt lenesi pana in maduva oaselor. Se stie de atatia si atatia ani ca poti copia pe rupte la bac, normal ca nu s-au straduit sa invete. Pune lenea intr-o adunare cu lipsa de interes a profesorilor si sistemul de invatamant efectiv ratat, fara nici un fundament in realitate, adauga o clasa politica a carei interese sunt sa tina oamenii cat mai jos si cat mai needucati si rezulta catastrofa la care asistam. Foarte bine ca nu i-au mai lasat sa copieze, sunt cu totii niste mici hoti. Se stie doar ca romanul e inainte de toate poet si hot. Poate e timpul sa schimbam zicala asta. Intrebarea e ce curs vor lua evenimentele de acum inainte..

  3. Partial de acord cu tine verdedeparis, asteptariile elevilor de anul acesta au fost inselate: vorba populara ‘nu mai e cum a fost’. Iar rezultatele asteptarilor neconfirmate nu cred ca se datoreaza lenei 😉

    Dar totusi, nu cred ca ar trebui sa generalizezi legat de nivelul pregatirii cat si interesului acordat ptr diverse activitati: este la fel ca peste tot, putini sunt buni, restul sunt mediocrii. Probabil se amabaleaza si se inflameaza acest bluf media-politic din cauza faptului ca lumea era obisnuita cu teoriile conform careia elevii/studentii romani sunt printre cei mai buni din lume. C’mon!

  4. Da, da, ader la ce spui, corect, se poate si asa cum zici tu. Totusi, eu nu pricep revolta asta: nu ne trebuie lacatusi, oameni in fabrici, zidari etc? Ma surprinde ca a devenit o rusine sa ai o meserie de genul acesta. Clar ca majoritatea sunt mediocri si nu e nicio problema. Avem nevoie de mesteri, de profesionisti, nu e toata lumea talentata la boierie 🙂

  5. @Verde, partial-partial de acord. Pana acolo cu hotia generalizata a “micuţilor” :))

    Si da! Nu e nicio rusine. Asta uita mai ales cei din patura aceea super-ipocrita a Aradului, care nu-si mai aduc aminte ca Isus era tamplar. Bine, nu putea sa fie informatician, sa lucreze in “sales” sau la o multinationala, dar totusi…

    Nu cred ca e totusi multa mediocritate. Mult trivialism si in rest, varfurile compuse din cea mai joasa speţă, iar “cei mai” necunoscuţi la vârful scării valorilor.

  6. @Vlad, true. Mediocritatea raspandita arata totusi ca nu avem prea multi winners. Because if one wins, another must loses. Asa e pe aici in Occident. Nu ca in Japonia, unde un meci de fotbal se poate termina la egal…remember? 🙂

Leave a Reply