HappyAdvert!

Aah, 25 decembrie, acea perioadă magică a anului când toţi oamenii sunt mai buni, în care liniştea sufletească şi pacea sunt în inimile şi în casele tuturor. Minunat! Vă Mulţumesc! tuturor amicilor şi cunoştiinţelor pentru urările frumoase adresate via sms, im sau e-mail! Sper să nu vă simţiţi ofensaţi sau ignoraţi dacă nu v-am trimis urări de bine personale înapoi. Vă urez un Crăciun fericit şi sărbători călduroase! 

Nu sunt de acord ca în această perioadă să ne purtăm unii cu ceilalţi DIFERIT faţă de tot restul anului. Nu fac aceste urări de dragul urărilor ci doar când voi simţi nevoia să vă urez numai de bine. Dacă accept ca 1 ZI din an “trebuie” să fim mai buni, mai milostivi, mai blânzi, mai atenţi, mai călduroşi, ar însemna să accept, oarecum, ca restul zilelor din an să fie “în regulă” să NU fi în felul descris mai înainte. De ce am fi cu toţii buni doar în această zi?

Creştinismul îmi spune că astăzi s-a născut Iisus Hristos şi “măcar” în această zi să dau dovadă, în semn de omagiu pentru acest personaj marcant din istoria umană,  de compasiune, înţelegere şi iubire. Ar fi ipocrizie dacă aş fi în această perioadă mai sociabil şi mai deschis, când în rest sunt arogant şi acru; ar fi ca şi cum în restul anului “uit” de încercarea mea de 2 săptămâni decembriste. şi nici măcar nu caut o scuză pentru rolul de Grinch din acest an.

Adevărul e că nu contează dacă azi nu e data de naştere din buletin a lui Iisus sau dacă petrec Saturnaliile. Nu contează dacă sărbătoresc cu Moş Colăciun sau dacă umflu rândurile consumeriştilor şi buzunarele capitaliştilor din lumea-ntreagă. Nu contează (nici) dacă porcul de la 2 străzi distanţă, ieri sănătos şi voinic, e azi pe masă bucăţele fript.

Ce contează? It means nothing when you have your dear ones crushing you with kisses and affection every second of our random existence. It’s less random when that happens. (…) E o lume iluzorie a Crăciunului. Un Crăciun fictiv şi ştiu că îl aprobi. Contează că, din orice motiv, corporatist, dogmatic, evanghelic, clişeic, oameni din lumea-întreagă creştină (care reprezintă o parte destul de mare având în vedere numărul lor) se găsesc pe sine mai BUNI pentru o scurtă perioadă de timp. Dar cum timpul e o iluzie… 🙂

7 Replies to “HappyAdvert!”

  1. CE FACEM DE CRACIUN STIM
    dincolo de activitatile specifice:
    taiat porcu si bradu
    basculat tone de porcarii (sorici, toba, friptura, jumari)
    si
    cumparat cadouri kichoase impachetate-n tone de hartie

    facem
    stand acasa plozi

    toate lucrurile enumerate mai sus le facem de plictiseala

    DAR CE PUTEM FACE DE CRACIUN?

    sa mergem pe dealuri

    pe dealuri ce sa facem?

    adiram iarna…sezonul hibernal

  2. oamenii nu se poarta diferit. doar cred ca se poarta diferit. sa-ti argumentez acum: daca tu esti ipocrit full time si de craciun devii milostiv, sensibil cu cei din jur ( ca asa te invata dogma crestina) nu faci decat sa iti confirmi, atat tie cat si celorlalti( care poate mai aveau inca dubii) ca esti un ipocrit remarcabil si desavarsit.
    nu stiu cat e de iluzorie ( da stiu ca eu am scris dar nah…) cred ca vorbim aici de un tip particular de nostalgie. oamenii vor sa retraiasca frumusetea lucrurilor simple si timpul asta, insipid, nu le mai da ocazia. in trecut, ritualurile (implicit cele de solstitiu) aveau o simbolistica si un sens spiritual pentru oameni. in modern times nu mai tinem cont nici de simbolistica nici de spiritualitate…nici nu stiu de ce se mai tine cont.

  3. Tu ai scris-o, acum daca iti schimbi parerea de la o zi la alta e un lucru cu care trebuie sa te confrunti; mie mi-a placut. Iar ipocrizia mentionata de mine se manifesta in momentul in care Craciunul este utilizat doar pentru a te prezenta intr-o imagine falsa. [si banuiesc ca pronumele de pers a2-a, singular, e folosit fara o identitate specifica 🙂 ]. “se” tine cont de fapt e “tinem” cont si fiecare “sarbatoreste” in felul sau, la fel cum ne indeamna Vicos mai sus.

  4. Eu va spun un lucru! There is no Santa! (anymore), sau mai bine zis nu mai este nici macar spiritul Craciunului, eu cel putin nu-l simt, stiu sunt nesimtit de felul meu dar nu mai am acelasi sentiment ca si atunci cand eram copil, in apropierea sarbatorilor! Toti se agita sa umple masa de fel si fel de mancaruri, sa se imbete mai zdravan sau sa-si cumpere ultima fitza de haina, si uita ceea ce inseamna cu adevarat Craciunul: apropiere fata de cei dragi, ca de aia suntem atat de antisociali naibii! Nu-ti cere nimeni sa fii ipocrit, dar nu cred ca doare pe cineva sa zica o vorba buna (si aici nu ma refer la sms-uri pompoase); e vorba sa lasi la o parte toata rautatea, amaraciunea si toate gandurile negative si sa incerci sa-ti limpezesti mintea si sa-ti pui ordine in idei! Craciunul nu cred ca reflecta o idee rea, dimpotriva, incearca sa ne apropie de cei dragi! Uitam cu totul ce inseamna spiritul Craciunului! Tot anul inveti, muncesti, esti stresat, esti presat de timp, macar acum spune-le o vorba buna celor dragi si realizeaza cat de mult te schimbi pe tine insuti si nu mai ai timp de cei apropiati!

  5. De ce sa nu se poarte diferit? De ce tot timpul anului trebuie sa fi tafnos, rau si tot timpul bagat in concurenta cu toti semenii chiar si in perioada Sarbatorilor de Iarna?

    Macar in aceasta perioada sa incercam (retine, sa incercam) macar sa fim mai buni cu cei din jur, cu cei mai putin norocosi in viata. 11 luni tragi din greu in viata de zi cu zi ca sa iti faci o situatie, sa de lupti cu relele cotidiene, situatii care nu iti permit sa fi tot timpul o persoana iubitoare, ingrijorata de tot ce misca in jur si este in viata… mai ai nevoie si de o pauza sufleteasca.

  6. “De ce sa nu se poarte diferit? De ce tot timpul anului trebuie sa fi tafnos, rau si tot timpul bagat in concurenta cu toti semenii chiar si in perioada Sarbatorilor de Iarna?”

    “11 luni tragi din greu in viata de zi cu zi ca sa iti faci o situatie, sa de lupti cu relele cotidiene, situatii care nu iti permit sa fi tot timpul o persoana iubitoare, ingrijorata de tot ce misca in jur si este in viata… mai ai nevoie si de o pauza sufleteasca”

    Cum poti fi “tafnos,rau si tot timpul bagat in concurenta cu semenii” 11 luni in an si 1 luna nu ??

    Cum poti sa nu fi “o persoana iubitoare” 11 luni si 1 luna da?

    Din cate vad esti sincer si esti probabil cel mai pur exemplu concluzionand ideea postului .

    Uite ca astazi se incheie anul si esti iubitor cu semenii , iti iei o binemeritata pauza sufleteasca ..
    Dar de maine incepe razboiul..

    Pacat ca nu avem inca 11 luni de sarbatori .. pacat ..

    Dar totusi iti urez un an plin de sarbatori .. Am fugit ca trebuie sa ma-ntalnesc cu lumea sufletista , si e asa doar pana la 12 si ceva , dupa care se transforma ..

  7. La Multi Ani!

    Cum nu ai scris alt articol de anul nou, iti urez toate cele dorite sa ti se intamplate si multa sanatate si putere de studiu 😀

Leave a Reply